Fokus

Stoltenberg uvažio "ultimatum" Milanovića o BiH

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2021

-

09:51

Stoltenberg uvažio "ultimatum" Milanovića o BiH
Stoltenberg uvažio "ultimatum" Milanovića o BiH - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Današnjem samitu NATO u Briselu prisustvuje hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji je najavio da neće podržati deklaraciju Aijanse ako se ne promeni formulacija koja govori o Bosni i Hercegovini, tj. ako se ne spomene Dejtonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, a hrvatski Večernji list piše danas da je taj "ultimatum" šefa hrvatske države urodio plodom.

Kompromis je, navodi se, pronađen juče poslepodne, nakon čega je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nazvao Milanovića, neposredno pre njegovog poletanja iz Zagreba i obojica su se, kažu, saglasili "da je sad sve izglađeno".

Nacrt NATO dokumenta na 50 stranica spominje Bosnu i Hercegovinu u jednom kratkom delu, među drugim zemljama, od Belorusije i Ukrajine do takozvanog Kosova.

Hrvatska je proteklih sedmica tokom usaglašavanja nacrta tog dokumenta, koji će biti usvojen na današnjem samitu, smatrala da se, kad se već govori o reformama koje su važne za evroatlantski put BiH, treba izričito spomenuti reformu izbornog zakonodavstva, kao i Dejtonski sporazum i sa referencom na konstitutivne narode u BiH. Velike zemlje saveznice imali su na to primedbe i opirale su se toj hrvatskoj ideji, podseća "Večernji".

Da podsetimo, lideri NATO sastaju se u danas Briselu, kako bi dogovorili reforme u multipolarnom svetu, nastalom po završetku Hladnog rata. Jedna od glavnih tema biće i kineski vojni uspon.

Na agendi jednodnevnog samita naći će se i Rusija, klimatske promene, Avganistan i nove tehnologije. Skup će biti nešto užeg obima nego ranijih godina, zbog restrikcija povezanih sa kovidom 19.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet