Evropa

Lavrov: Plaćanjem gasa u rubljama želimo da zaustavimo "besramnu pljačku" Zapada

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2022

-

22:37

Lavrov: Plaćanjem gasa u rubljama želimo da zaustavimo "besramnu pljačku" Zapada
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug AP/Brynjar Gunnarsson

veličina teksta

Aa Aa

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su zapadne države praktično ukrale više od 300 milijardi dolara od Rusije kada su zaplenile sredstva namenjena plaćanju ruskog gasa.

"Ugovori koji su potpisani ranije obezbeđivali su plaćanje u dolarima i evrima. Ova plaćanja su direktno prebacivana na račune Gasproma i čuvana su u zapadnim bankama. Kada je počela specijalna vojna operacija u Ukrajini naši zapadni prijatelji ukrali su nam više od 300 milijardi dolara, zapravo ukrali su ono što su platili za gas. Drugim rečima, koristili su naš gas besplatno sve ove godine", rekao je Lavrov za televiziju Al Arabija.

On je rekao da je Rusija odlučila da plaćanje gasa traži u rubljama kako bi zaustavila "besramnu pljačku" Zapada, prenosi TASS.

"London, Vašington, Brisel žele da zaplene novac koji su zamrzli i da ga prebace nekom drugom", kazao je Lavrov i napomenuo da se ništa nije promenilo za kupce ruskog gasa. Podsetio je, naime, da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret da se plaćanje ruskog gasa više ne vrši preko računa Gasproma u zapadnim bankama nego u Gasprombanci, u dolarima i evrima koje se potom konvertuju u rublje.

"Ništa se nije promenilo. Ista suma u stranoj valuti po odgovarajućem ugovoru. Zatim se evro i dolari prebace na račun Gasprombanke u rubljama", rekao je Lavrov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa