Biznis vesti

Sijarto o snabdevanju Mađarske gasom: "Niko nema pravo da govori o tome kako da menjamo sopstveni ugovor"

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2022

-

14:33

Sijarto o snabdevanju Mađarske gasom: "Niko nema pravo da govori o tome kako da menjamo sopstveni ugovor"
Sijarto o snabdevanju Mađarske gasom: "Niko nema pravo da govori o tome kako da menjamo sopstveni ugovor" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Snabdevanje Mađarske gasom zasniva se na bilateralnom ugovoru pri čemu obaveza plaćanja Gaspromu dospeva u maju, a trenutno se radi na nalaženju rešenja za to plaćanje, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. 

"Naša prva naredna obaveza plaćanja dospeva krajem maja. Postoji tehničko rešenje koje bi omogućilo da platimo gas koji smo koristili, a tehnički detalji tog rešenja se trenutno razrađuju", rekao je Sijarto novinarima odgovarajući na pitanje da li Mađarska može da plaća uvoz ruskog gasa u rubljama", rekao je Sijarto, prenosi Rojters.

On nije izložio podrobnije detalje. Sijarto je naglasio da je snabdevanje Mađarske gasom zasnovano na bilateralnom ugovoru između mađarske državne kompanije MVM-a i Gasproma, i da EU "nije imala nikakvu ulogu" u tom ugovoru.

"Što se tiče namere Evropske komisije da se uspostavi neka vrsta zajedničkog odgovora zemalja koje uvoze ruski gas, mislimo da to nije neophodno. Zemlje su individualno potpisivale bilateralne ugovore. Kako će ko da menja svoje ugovore, to se nas ne tiče, kao što niko nema pravo da govori o tome kako da mi menjamo sopstveni ugovor, poručio je Sijarto.

Rusija je zatražila od inostranih kupaca iz takozvanih "neprijateljskih" zemalja da plaćaju prirodni gas u rubljama, a taj zahtev je naišao na oštre kritike u Evropi.

 

Prošle godine potpisali dugoročni ugovor 

Mađarska, koja se u velikoj meri oslanja na uvoz ruskog gasa i nafte, prošle godine je potpisala s Rusijom novi dugoročni sporazum o snabdevanju gasom, i jedna je od nekoliko država članica EU koje odbacuju energetske sankcije prema Moskvi zbog napada na susednu Ukrajinu.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Premijer Viktor Orban, čija vlada ima bliske poslovne odnose sa Moskvom više od jedne decenije, osvojio je četvrti uzastopni mandat na izborima održanim u nedelju, delom obećavajući u izbornoj kampanji da će sačuvati sigurno snabdevanja gasom mađarskih domaćinstava. Orban je odbacio ideju o sankcijama za rusku naftu i gas navodeći da bi to uništilo ekonomiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis