Biznis vesti

Kremlj o plaćanju gasa u rubljama: Mehanizmi su razrađeni i predstavljeni Putinu, uskoro će biti objavljeni

Komentari

Autor: RIA Novosti / Tanjug

31/03/2022

-

13:41

Kremlj o plaćanju gasa u rubljama: Mehanizmi su razrađeni i predstavljeni Putinu, uskoro će biti objavljeni
Kremlj o plaćanju gasa u rubljama: Mehanizmi su razrađeni i predstavljeni Putinu, uskoro će biti objavljeni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mehanizmi za prelazak na plaćanje ruskog gasa u rubljama su razrađeni i predstavljeni ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, a uskoro će biti objavljeni, izjavio je danas portpariol Kremlja Dmitrij Peskov. On je, na pitanje novinara kada će šema za plaćanje gasa u rubljama biti predstavljena javnosti, odgovorio da će to biti vrlo brzo, a da se može očekivati i danas, prenosi RIA Novosti.

Putin je ranije naložio Kabinetu ministara, Centralnoj banci i Gaspromu da do 31. marta razrade mehanizam plaćanja gasa u rubljama za Evropsku uniju i druge zemlje koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji. Kasnije je Peskov rekao da se sada razrađuju modaliteti plaćanja ruskog gasa u rubljama, ali da „Rusija definitivno neće isporučivati gas besplatno".

Portparol Kremlja je juče saopštio da novi mehanizmi plaćanja ruskog gasa u rubljama neće stupiti na snagu danas, jer je to, kako je obrazložio, dugotrajan proces.

Da li je dogovor na pomolu?

Nemačka Vlada saopštila je juče da je od Rusije dobila uveravanja da evropske kompanije neće Moskvi morati da plaćaju isporuke gasa u rubljama, preneo je Dojče vele. Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da evropske kompanije mogu da nastave da gas plaćaju u evrima i dolarima, saopšteno je iz Šolcovog kabineta.

Rojters je takođe javio, pozivajući se na portparola nemačke Vlade, da je Šolc posle razgovora s Putinom izjavio da će Nemačka nastaviti da plaća ruski gas u evrima ili dolarima, kao i da je Putin preneo kancelaru Šolcu da se ništa neće promeniti za evropske partnere uprkos planu da se plaća u rubljama.

profimedia

 

Dojče vele je preneo i saopštenje Kremlja posle razgovora dvojice lidera u kojem se navodi da su se Šolc i Putin složili da eksperti dve države nastave dalje diskusije o ovom pitanju.

TASS prenosi da je portparol nemačke Vlade Štefen Hebeštrajt posle razgovora dvojice lidera saopštio da se Rusija slaže da joj evropski partneri gas plaćaju u evrima preko Gasprom banke, koja će ta plaćanja konvertovati u rublje. Hebeštrajt je saopštio da je Putin Šolcu preneo da će Rusija prihvatati plaćanja isključivo u evrima i da će, kao što je to i ranije bio slučaj, ta plaćanja biti transferisana na Gasprom banku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis