Evropa

Detalji razgovora Putin-Šolc: Nemačka dobila uverenje, Evropa neće morati da gas plaća u rubljama

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2022

-

23:10

Detalji razgovora Putin-Šolc: Nemačka dobila uverenje, Evropa neće morati da gas plaća u rubljama
Detalji razgovora Putin-Šolc: Nemačka dobila uverenje, Evropa neće morati da gas plaća u rubljama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka Vlada saopštila je danas da je od Rusije dobila uveravanja da evropske kompanije neće Moskvi morati da plaćaju isporuke gasa u rubljama, javlja Dojče vele (DW).

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da evropske kompanije mogu da nastave da gas plaćaju u evrima i dolarima, saopšteno je iz Šolcovog kabineta, kako je preneo DW.

Rojters javlja, pozivajući se na portparola nemačke Vlade, da je Šolc posle razgovora s Putinom izjavio da će Nemačka nastaviti da plaća ruski gas u evrima ili dolarima, kao i da je Putin preneo kancelaru Šolcu da se ništa neće promeniti za evropske partnere uprkos planu da se plaća u rubljama.

Dojče vele prenosi i saopštenje Kremlja posle razgovora dvojice lidera u kojem se navodi da su se Šolc i Putin složili da eksperti dve države nastave dalje diskusije o ovom pitanju.

TASS prenosi da je portparol nemačke Vlade Štefen Hebeštrajt posle razgovora dvojice lidera saopštio da se Rusija slaže da joj evropski partneri gas plaćaju u evrima preko Gasprom banke, koja će ta plaćanja konvertovati u rublje.

Hebeštrajt je saopštio da je Putin Šolcu preneo da će Rusija prihvatati plaćanja isključivo u evrima i da će, kao što je to i ranije bio slučaj, ta plaćanja biti transferisana na Gasprom banku.

Portparolj Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da plaćanja u rubljama svakako neće stupiti na snagu počev od sutra, 31. marta, navodi TASS.

"Plaćanja i isporuke su dugačak proces.To ne znači da sve ono što će biti isporučeno sutra treba da do večeri bude plaćeno (u rubljama)", naveo je Peskov, kako prenosi ruska agencija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa