Evropa

EU sprema šesti paket sankcija Rusiji: Ursula fon der Lajen predlaže potpunu zabranu uvoza ruske nafte

Komentari

Autor: BBC, Euronews Srbija

04/05/2022

-

09:10

EU sprema šesti paket sankcija Rusiji: Ursula fon der Lajen predlaže potpunu zabranu uvoza ruske nafte
Tanjug/AP/Olivier Hoslet - Copyright Tanjug/AP/Olivier Hoslet

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila šesti paket sankcija Evropske unije Rusiji u kojem se predlaže da se zabrani sav uvoz ruske nafte zbog invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu. Fon der Lajen najavila je predloge u govoru u Evropskom parlamentu.

"Ovo će biti potpuna zabrana uvoza sve ruske nafte, putem mora i naftovoda, sirove i rafinisane. Potrudićemo se da postepeno izbacimo rusku naftu, na način koji omogućava nama i našim partnerima da obezbedimo alternativne puteve snabdevanja i minimalizujemo uticaj na globalna tržišta. Zbog toga ćemo u roku od šest meseci ukinuti ruske isporuke sirove nafte, a rafinisanih proizvoda do kraja godine", kazala je predsednica Evropske komisije.

Prema njenim rečima, novi paket će obuhvatiti četiri različite vrste sankcija.

Kao prvo, fon der Lajen je najavila okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.

EU će, kako je navela, postepeno prekinuti uvoz, na uređen način, pri čemu će kupovine ruske sirove nafte biti ukinute u roku od šest meseci, a rafinisani proizvodi do kraja 2022. godine.

Pored toga, na meti kaznenih mera EU u novom paketu su i visoki ruski vojni oficiri koji su počinili ratne zločine u Buči i Marijupolju, navela je fon der Lajen dodajući: "Znamo ko ste, nećete se izvući sa tim".

Najveća ruska banka, Sberbanka, biće isključena iz globalnog međubankarskog SWIFT sistema transfera.

Takođe, tri velika ruska državna medija treba da budu isključena iz EU kablovske, satelitske ili internet mreže kao, kako je rekla, "glasnici koji šire Putinove laži", rekla je fon der Lajen.

Za sankcije će biti potrebna jednoglasna podrška 27 zemalja Evropske unije, pri čemu je Slovačka već naznačila da će zahtevati izuzeće, a Mađarska sugeriše da su sankcije za snabdevanje energijom "crvena linija" za njih.

Izuzeće za dve zemlje?

Izvori iz EU za Rojters kažu da Mađarska i Slovačka moći da kupuje rusku sirovu naftu do kraja 2023. godine prema postojećim ugovorima. To znači da će ove zemlje biti izuzete od primene embarga na rusku naftu koji je predložila Evropska komisija u okviru šestog paketa sankcija.

U nastojanju da pridobije zemlje koje su protiv naftnog embarga da ne stave veto na taj predlog, Brisel je predložio da Mađarskoj i Slovačkoj bude omogućen duži period za primenu embarga, rekao je sagovornik britanske agencije, čije ime nije navedeno.

Ursula fon der Lajen je rekla da Evropa ima posebnu odgovornost prema Ukrajini, a takođe je predložila "paket oporavka" za zemlju.

Komentari (1)

goran bukilic

04.05.2022 09:31

SVE CESTITKE ZA _ URSULA VON DER LEYEN_ SVAKI NJEN KORAK JE HRABAR I ODLUCAN. ZELIM TAKVOG PREDSEDNIKA SRBIJE>

Evropa