Evropa

Evropska federacija novinara: U evropskim zatvorima 85 novinara, od 2015. do danas ubijeno ih je 44

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2022

-

16:15

Evropska federacija novinara: U evropskim zatvorima 85 novinara, od 2015. do danas ubijeno ih je 44
Evropska federacija novinara: U evropskim zatvorima 85 novinara, od 2015. do danas ubijeno ih je 44 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Evropska federacija novinara (EFJ), povodom Svetskog dana slobode medija, objavila je danas da je 85 novinara trenutno u evropskim zatvorima samo zato što su radili svoj posao, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

EFJ navodi se da su 44 novinara ubijena u Evropi od 2015. godine do danas, od čega šest prošle godine, a 11 je ubijeno u prva četiri meseca ove godine u Ukrajini i Turskoj.

Među 44 ubijena novinara, EFJ navodi i Luku Popova, radijskog novinara koji je pronađen mrtav u svojoj kući u Srpskom Krsturu 17. juna 2016. godine. Prema njihovima podacima, ubistvo Popova je rešeno i nije u vezi sa njegovim novinarskim poslom.

Evropska fedracija se priključila Međunarodnoj federaciji (IFJ) u zahtevima za boljom regulativom koja bi onemogućila prisluškivanje novinara.

Slučajevi špijuniranja novinara i medijskih radnika korišćenjem novih sofisticiranih programa, istakla je EFJ, višestruko su povećani širom sveta u poslednjih nekoliko godina.

IFJ i EFJ su povodom toga pozvale vlade da preduzmu konkretne akcije da zaštite novinare i da zajedno s novinarskim sindikatima i udruženjima rade na izradi strožih propisa koji zabranjuju nadzor novinara i uvažavaju nepovredivost novinarske komunikacije.

Takođe, EFJ je povodom Svetskog dana slobode medija ukazao da podaci "Platforme za zaštitu novinarstva" Saveta Evrope pokazuju zabrinjavajuće pogoršanje uslova za rad novinara u Evropi. Prema tim podacima, prošle godine zabeležena su 282 ozbiljna slučaja kršenja slobode štampe u 35 država koje su članice Saveta Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa