Politika

Marinović: Potrebno svakodnevno raditi na jačanju slobode medija, tačna informacija jedna od najvećih vrednosti

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

09:29

Marinović: Potrebno svakodnevno raditi na jačanju slobode medija, tačna informacija jedna od najvećih vrednosti
Marinović: Potrebno svakodnevno raditi na jačanju slobode medija, tačna informacija jedna od najvećih vrednosti - Copyright FFOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

veličina teksta

Aa Aa

Povodom Svetskog dana slobode medija, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović poručio je da je potrebno svakodnevno raditi na jačanju slobode medija da bi "novinari mogli svoju tako značajnu dužnost da obavljaju u skladu sa visokim standardima svoje profesije".

"U vremenima kao što je današnje, koja su protkana raznim sukobljenim interesima, istinita, tačna i blagovremena informacija jedna je od najvećih vrednosti. Upravo stoga uloga novinara i medija je svakim danom sve značajnija. Nažalost, prisutna je pojava da se sloboda medija ne poštuje u neophodnoj meri, što se negativno odražava na pravilno informisanje građana", naveo je poverenik.

U čestitki povodom Svetskog dana slobode medija, Marinović je rekao da se, s druge strane, mora naglasiti da se, nažalost, ni mediji "ne ponašaju u svim situacijama dovoljno profesionalno i sasvim nepristrasno, što negativno utiče kako na objektivno informisanje javnosti tako i na percepciju građana o kvalitetnom ostvarivanju uloge medija u društvu".

Poverenik podseća da su slobodni mediji preduslov slobodnog društva i da su slobodni novinari, koji bezbedno i dostojanstveno obavljaju svoju profesiju, uslov za ostvarenje slobode medija i informisanje građana o svim događajima i pojavama od javnog značaja.

Istovremeno, on je ukazao na neophodnost zaštite privatnosti i podataka o ličnosti prilikom informisanja javnosti i "zahvaljuje svim medijima na poštovanju ovih prava građana u dosadašnjem radu".

Komentari (0)

Srbija