Društvo

Deveti put postavljena spomen ploča na mestu gde su nestali novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

02/05/2022

-

15:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije, deveti put su danas postavili spomen ploču na mestu gde su nestali novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Oni su kidnapovani u blizini Velike Hoče, kada su 21. avgusta 1998. godine krenuli da izveštavaju o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu.

Spomen ploča je rušena osam puta, a krivac je pronađen samo jednom. Okupljeni novinari su poručili da neće prestati da traže Ranka i Đura, kao i još 15 nestalih kolega, Srba i Albanaca.

"Nama su nudili da ovo spomen obeležje preselimo u neku srpsku sredinu, ali i danas i svaki put poručujemo da to nećemo uraditi i da ćemo dokle god bude ove profesije na Kosovu i Metohiji  i u Srbiji obnavljati spomen obeležje sa istom rečenicom: "Tražimo ih", poručio je Živojin Rakočević, predsednik Udruženja novinara Srbije.

Na spomen ploči, na srpskom i albanskom piše "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih".

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Sama činjenica da mi ni 23 godine kasnije ne znamo šta se kolegama dogodilo, kakva je njihova sudbina, govori o tome da smo mi na neki način civilizacijski zakazali. Zaista ne razumem da posle 23 godine nije pronađen nikakav trag koji bi mogao da rasvetli šta se sa njima dogodilo, kao što je reč i u slučaju drugih zločina nad novinarima. Prosto nema nikakvog pomaka u tim mnogobrojnim istragama koje su javno obećavane medijskoj zajednici", rekla je Jelena Petković, autorka izveštaja o nestalim novinarima sa KiM.

Preporuka za vas

UNS reaguje povodom izveštavanja TV Siri iz Đakovice: Neprihvatljivo prikazivanje u negativnom kontekstu dopisnika Euronews Srbija i TV Prva

Komentari (0)

Srbija