Društvo

Ponovo srušena spomen ploča kod Velike Hoče, podignuta na mestu otmice dvojice novinara

Komentari

Autor: A. Ćup

03/12/2021

-

18:26

Ponovo srušena spomen ploča kod Velike Hoče, podignuta na mestu otmice dvojice novinara
Ponovo srušena spomen ploča kod Velike Hoče, podignuta na mestu otmice dvojice novinara - Copyright Euronews Srbija/ Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ponovo je, osmi put u poslednjih devet godina, srušena spomen ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića, u blizini Velike Hoče u Metohiji.

Na srušenoj ploči na srpskom i albanskom piše: "Ovde su 21. 8. 1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić - tražimo ih". Ploču je podiglo Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević i predsednik UNS-ovog ogranka na Kosovu Budimir Ničić sa grupom novinara obišli su mesto gde je danas srušena ploča otetim novinarima.

Ničić je poručio da će UNS nastaviti da obnavlja i postavlja ploču, ali je dodao da je rušenje ploče kosovskog društva, pre svega kosovskih lidera koji do sada, kako je naveo, nisu javno osudili rušenje ploče.

"Ovo je poraz i međunarodne zajednice na Kosovu koja blago reaguje na rušenje", rekao je Ničić.

On je potvrdio da će UNS ubrzo ponovo postaviti ploču i pozvao policiju i nadležne organe da otkriju počinioca, kao i da ga strože kazne u odnosu na prošli put.

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević rekao je da kosovsko društvo nije u stanju da se suoči sa zločinima i osnovnim slobodama koje glase: "dajte da znamo šta se desilo Slavuju, Pereniću. Dajte da znamo šta se desilo sa 17 kolega Albanaca, Srba, stranaca koji su ovde stradali radeći ovaj posao".

Novinarska ekipa Radio Prištine, Đuro Slavuj i Ranko Perenić, nestali su 21. avgusta 1998. godine kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da uradi prilog o povratku otetih monaha.

Prema podacima dobijenim od njihovih porodica, poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVK.

Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca. Šaban Beriša (47) uslovno je kažnjen na tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne za rušenje ploče.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija