Politika

Sever Kosova strahuje da će ostati bez struje: Neispoštovani dogovori, neplaćeni računi i Kurtijevo "doći će dan"

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

29/11/2021

-

18:16

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Osam godina posle briselskog dijaloga, kojim je bilo predviđeno i formiranje preduzeća za naplatu i distribuciju električne energije na severu Kosova, ono još nije osnovano, dok su građani zabrinuti zbog pretnji da bi ove zime mogli ostati u mraku. Dodatno ih brine što zbog članstva Kosova u Evropskoj mreži ni Srbija ne bi smela da im isporuči električnu energiju, pošto joj u tom slučaju prete kazne. Struju je umesto građana na severu pokrajine do prošle godine plaćala Vlada Srbije, a poslednjih meseci račune ne plaćaju ni građani, ni vlasti u Prištini.

Kosovo i Srbija su 2013. godine, u okviru dijaloga u Briselu, postigli sporazum o energetici kojim je predviđeno da Srbija neće sprečavati da Kosovo postane član Evropske mreže operatora prenosnog sistema električne energije (ENTCO). Sa druge strane, dogovoreno je da će Kosovo licencirati dve firme za distribuciju i naplatu električne energije na severu Kosova. Kosovo je postalo članica Evropskog udruženja strujnih mreža, izdvojilo se iz Elektromreže Srbije, ali račune nema ko da naplaćuje, jer nova firma za distribuciju i naplatu struje za građane na severu Kosova do sada nije formirana.

"Elektroprivreda Srbije je do decembra prošle godine isporučivala struju i račun Vladi Srbije za utrošena sredstva prilikom isporuke električne energije. Od decembra pa do danas, sve te troškove snosi ili Vlada Kosova ili će snositi KOST", objašnjava Dragiša Mijačić, Koordinator Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35.

Kosovska vlada ne želi ili nema sredstava da snosi troškove, pa bi situacija mogla da se zakomplikuje. Mijačić napominje da Vlada nije na sebe preuzela te troškove, nego da ona nalaže u ovom slučaju privatnom preduzeću da ih pokrije.

"Sad je drugo preduzeće, KEDC, ono koje proizvodi električnu energiju reklo da ne može da daje struju, a da je ne naplaćuje i samim tim su dali jednu kredibilnu pretnju da mogu da ukinu elektrosnadbevanje na Severu Kosova, što bi bilo ravno humanitarnoj katastrofi u ovim hladnim danima. Već su temperature jako niske da ljudima ukinu struju, bez nalaženja nekih rešenja prosto je neprihvatljivo", upozorava Mijačić.

U sličnoj situaciji, 2009 godine, Kosovska firma za proizvodnju struje je obustavila isporuku severu Kosova, ali je tada automatski isporuka došla direktno iz centralne Srbije, preko Novog Pazara i trafostanice Valač. Ovoga puta, zbog Briselskog sporazuma, odnosno članstva Kosova u Evropskom udruženju strujnih mreža, to je skoro nemoguće, jer bi Srbiju dočekale ogromne kazne.

Pitanje naplate nije lako rešiti

Iz kosovske elektroenergetske korporacije poručuju da neće više plaćati utrošenu struju za građane na severu, a pod velikim pritiskom je i kosovski premijer Aljbin Kurti.

"Dajem sve od sebe u skladu sa zakonima i ustavnošću. Trudimo se i doći će dan za naplatu struje građanima na severu, jer je to diskriminacija za ostale građane ove zemlje", rekao je Kurti.

Kada će, kako kaže Kurti, ovakvi računi, kao građanima na jugu, početi da stižu i onima na severu i zašto firma za naplatu nije licencirana, pokušali smo da saznamo od portparola kosovske elektrokorporacije, Viktora Bužalje. Odgovora nije bilo, ali je činjenica da utrošena struja nije plaćana ustvari od decembra prošle godine, a ne godinama unazad.

Dragiša Mijačić napominje da je Kosovo sa jedne strane dobilo ono što je želelo, ali se s druge strane našlo u problemu koji ne može tako lako da reši. Bez kompanije "Elektrosever", koja jedina ima mogućnost distribucije i održavanja mreže i naplate tih računa, kako kaže, ne postoji nikakva druga mogućnost, naročito u ovako kratkom roku, da se reši pitanje naplate.

"Više od 20 godina ne postoji mehanizam naplate električne energije na severu. Ima mnogo novih domaćinstava, puno brojila i novih zgrada, privrednih subjekata. Neko mora prvo da registruje sva ta brojila, da ih očita, pa onda da se krene u naplatu i to je trebalo da se desi u ovih šest meseci koje je dobio Kurti sa odlukom Skupštine Kosova", objašnjava Mijačić.

On ističe da, nažalost, zbog izbora i nekih drugih dešavanja, kosovska vlada uopšte nije ušla u rešavanje tih pitanja i ukazuje da je prošlo šest meseci, a sada već prolazi i drugi rok do kraja gdoine, a da se stvari nisu pomerile sa mrtve tačke.

"A energetska kriza je dodala još više da kažem goriva na ceo taj problem i sada dolazimo u jednu situaciju da ćemo ponovo rešavati sukobima, eskalacijama, nekim ekstemnim merama, jedno pitanje koje je pre svega tehničko", ističe Mijačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija