Evropa

Kraljica Elizabeta (96) planira da prisustvuje proslavi 70 godina na britanskom prestolu

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2022

-

16:55

Kraljica Elizabeta (96) planira da prisustvuje proslavi 70 godina na britanskom prestolu
Kraljica Elizabeta II - Copyright Tanjug/AP/Joe Giddens

veličina teksta

Aa Aa

Kraljica Elizabeta planira da prisustvuje velikim proslavama povodom svog platinastog jubileja, 70 godina na britanskom prestolu sledećeg meseca, saopštila je danas Bakingemska palata.

Takođe je navedeno da će dva člana kraljevske porodice, prinčevi Endrju i Hari, biti izuzeti iz jednog od tradicionalnih događaja tim povodom, prenosi Rojters.

Kraljica Elizabeta, britanski monarh sa najdužom vladavinom, u februaru je obeležila sedam decenija na tronu, a početkom juna ova proslava kulminira četvorodnevnim vikendom "Platinastog jubileja" u Velikoj Britaniji.

Elizabeta (96) ima problema sa kretanjem, a većina njenih javnih angažmana morala je biti otkazana, ali je Bakingemska palata saopštila da kraljica planira da bude na brojnim događajima, navodi britanska agencija.

"Njeno veličanstvo se raduje vikendu i učestvovaće u proslavi, ali njeno prisustvo neće biti potvrđeno sve dok se ne približi vreme ili čak na sam taj dan", saopštio je portparol palate.

Četiri dana proslave počinju 2. juna godišnjom vojnom paradom u centru Londona, nakon čega sledi služba zahvalnosti u katedrali Svetog Pavla, koncert ispred Bakingemske palate i svečane povorke u britanskoj prestonici narednih dana.

Jedna od karakteristika ovih dešavanja je okupljanje kraljevske porodice koja posmatra i maše sa balkona palate, navodi Rojters.

Ali, kraljica je odlučila da na balkonu neće biti ni njen sin princ Endrju ni unuk princ Hari koji su se povukli sa javnih dužnosti.

"Posle pažljivog razmatranja, kraljica je odlučila da će ovogodišnji tradicionalni nastup na balkonu biti ograničen na njeno veličanstvo i one članove kraljevske porodice koji trenutno preuzimaju zvanične javne dužnosti u ime kraljice", saopštio je portparol palate, navodi britanska agencija.

Princ Hari i njegova supruga Megan saopštili su da će prisustvovati proslavama povodom 70 godina na prestolu kraljice Elizabete u junu, saopštio je danas njegov portparol.

"Princ Hari i Megan, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, uzbuđeni su i počastvovani su što će ovog juna sa svojom decom prisustvovati kraljicinim proslavama platinastog jubileja", naveo je portparol u saopštenju, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa