Evropa

SAD uvele nove sankcije Rusiji, na meti TV stanice i zvaničnici ruskih kompanija

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2022

-

19:23

SAD uvele nove sankcije Rusiji, na meti TV stanice i zvaničnici ruskih kompanija
SAD uvele nove sankcije Rusiji, na meti TV stanice i zvaničnici ruskih kompanija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv tri ruske televizijske stanice i zabranile građanima SAD da pružaju knjigovodstvene i savetničke usluge Rusima, a sankcionisali su i bord Gasprombanke zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Mere izrečene protiv rukovodilaca Gasprombanke bile su prve usmerene protiv ruskog gigantskog izvoznika gasa, jer su SAD i njihovi saveznici dosad izbegavali da preduzmu korake koji bi mogli da dovedu do prekida isporuke gasa Evropi, glavnom ruskom kupcu, preneo je Rojters.

"Ovo nije potpuna blokada. Ne zamrzavamo imovinu Gasprombanke, niti branimo bilo kakve transakcije sa tom bankom. Međutim, stavljamo do znanja da Gasprombanka nije sigurno utočište i zato sankcionišemo neke od njihovih vodećih rukovodilaca", kazao je visoki predstavnik administracije predsednika SAD DŽozefa Bajdena.

Osam rukovodilaca Sberbanke su takođe dodati na listu, kao i Moskovska industrijalna banka i 10 podružnica.

"Nove kaznene mere su isključivo usmerene ka degradiranju Putinovog ratnog pohoda. EU radi u tandemu sa nama po pitanju dodatne kontrole hemikalija koje su direktno uključene u ruski vojni poduhvat", dodao je zvaničnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa