Evropa

Šesti paket sankcija i ruska nafta otvorili Pandorinu kutiju: EU još bez dogovora o novim merama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Euractiv, Reuters

07/05/2022

-

15:26

Šesti paket sankcija i ruska nafta otvorili Pandorinu kutiju: EU još bez dogovora o novim merama
Euronews/Slađana Pejić: Pixabay, profimedia - Copyright Euronews/Slađana Pejić: Pixabay, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen 4. maja najavila šesti paket sankcija Evropske unije Rusiji, u kojem se predlaže da se zabrani sav uvoz ruske nafte zbog invazije na Ukrajinu, konačan dogovor na sastanku u petak nije postignut.

Međutim, već nakon govora predsednice EK pred Evropskim parlamentom, neke zemlje tražile su izuzeće od sankcija, zbog svojih potreba za ruskim gasom. Uz to, pojedine članice su izrazile nezadovoljstvo povodom ovog predloga. Tako zahtevi i primedbe usporavaju proces donošenja odluke, te još nije poznato kada će se članice EU izjasniti o novom paketu sankcija usmerenih protiv Rusije.

Do sada su Slovačka, Češka i Mađarska dobile mogućnost da privremeno budu izuzete, dok to nije slučaj sa Bugarskom.

Uz to, u petak je i Hrvatska tražila mogućnost da i posle 2022. godine za potrebe rada rafinerije u Rijeci uvozi ruski derivat za proizvodnju dizela.

Šta se do sada desilo?

Novi paket sankcija predložen je u sredu, 4. maja, a ambasadori zemalja članica raspravljali su o njemu u petak, ali do dogovora ipak nije došlo. Da bi se on usvojio potrebna je saglasnost svih 27 država članica. Osim što su pojedine zemlje tražile određena izuzeća, neke od članica, takođe su iznele primedbe na novi paket.

Naime, najpre su izuzeće tražile Mađarska i Slovačka, a potom i Češka i Bugarska.

Za sada su zvori iz EU za Rojters naveli da će Mađarska i Slovačka moći da kupuju rusku sirovu naftu do kraja 2024. godine prema postojećim ugovorima. To znači da će ove zemlje biti izuzete od primene embarga na rusku naftu koji je predložila Evropska komisija u okviru šestog paketa sankcija.

Češka bi mogla da kupuje naftu iz Rusije do juna 2024, ali pod uslovom da do tog trenutka ne osigura alternativni izvor za snabdevanje naftom. Bugarska nije dobila zeleno svetlo za bilo kojku mogućnost izuzeća.

profimedia

 

Međutim, pored izmena koje su unošene nakon zahteva ove tri zemlje, od kojih su Slovačka i Češka tražile izuzeće, a Mađarska se i ranije protivila uopšte uvođenju embarga, stigli su i zahtevi iz Hrvatske.

U raspravama između država članica u Savetu EU, Hrvatska se zalaže za izuzeće koje bi joj omogućilo da nastavi da uvozi tzv. vakuum gasno ulje i nakon ove godine za potrebe rafinerije u Rijeci, preneli su u petak hrvatski mediji.

"Vakuum gasno ulje (VGO) je sirovina neophodna za proizvodnju dizela, a Inina rafinerija je optimizovana za njegovu upotrebu u proizvodnom ciklusu. Izvori za snabdevanje VGO-om na tržištu su prilično ograničeni. INA se zato zalaže za dalju kupovinu VGO-a kao do sada", odgovorili su iz fabrike INA povodom medijskih navoda.

Pored zahteva za izuzeće, tri zemlje, Kipar, Malta i Grčka  usprotivile su se i predlogu da se transportnim kompanijama koje su u vlasništvu EU ili koje imaju evropske interese zabrani transport ruske nafte kako u Evropu, tako i van njenih granica. Upravo ove tri zemlje imaju najveće flote i kompanije za transport nafte.

Naime, iako o tome nije govorila predsednica EK, Euractiv navodi da je prema njihovim saznanjima predlog da se ovim kompanijama zabrani prenos nafte bilo gde u svetu još uvek opcija. Prema navodima medija, izmenama plana sankcija, produžen je rok za tranziciju sa jednog na tri meseca.

Izvor iz EU, rekao je za ovaj sajt da taj predlog ima za cilj da smanji mogućnost dogovora o jeftinoj nafti koja se prenosi iz Rusije u Kinu kao protivteža zabrani EU s obzirom na to da je prevoze kompanije iz EU.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Diplomata iz Brisela, pod uslovom da ostane anoniman, rekao je za Euroactiv da je ovo "veliki test za Evropu, jer se sada suočava sa srži uvođenja sankcija".

"Politički, Evropa ne može sebi da dozvoli da ne usvoji šesti paket“, rekao je diplomata, dodajući, međutim, da neće sve trenutne probleme lako rešiti.

Šta je predložila predsednica EK?

Prema rečima Ursule von der Lajen, koja je u sredu govorila pred Evropskim parlamentom, novi paket će obuhvatiti četiri različite vrste sankcija.

Kao prvo, Fon der Lajen je najavila okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.
EU će, kako je navela, postepeno prekinuti uvoz, na uređen način, pri čemu će kupovine ruske sirove nafte biti ukinute u roku od šest meseci, a rafinisani proizvodi do kraja 2022. godine.

 

Pored toga, na meti kaznenih mera EU u novom paketu su i visoki ruski vojni oficiri koji su počinili ratne zločine u Buči i Marijupolju, navela je fon der Lajen dodajući: "Znamo ko ste, nećete se izvući sa tim".

Najveća ruska banka, Sberbanka, biće isključena iz globalnog međubankarskog SWIFT sistema transfera.

Takođe, tri velika ruska državna medija treba da budu isključena iz EU kablovske, satelitske ili internet mreže kao, kako je rekla, "glasnici koji šire Putinove laži", rekla je fon der Lajen.

 

Komentari (0)

Evropa