Fokus

Pravno minsko polje: Kako Evropska unija i SAD mogu da konfiskuju zamrznute ruske milijarde

Komentari

Autor: Euronews

07/05/2022

-

11:50

Pravno minsko polje: Kako Evropska unija i SAD mogu da konfiskuju zamrznute ruske milijarde
Pravno minsko polje: Kako Evropska unija i SAD mogu da konfiskuju zamrznute ruske milijarde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U britanskoj prestonici, luksuzne vile ruskih oligarha mahom stoje prazne, a njihovim vlasnicima zabranjen je ulazak u zemlju. Redovno stižu vesti o evropskim državama, poput Italije i Francuske, koje su zaplenile jahte i raskošne kuće vredne više stotine miliona dolara, a samo pre nekoliko dana SAD je dobila dozvolu da zapleni brod Amadra u vlasništvu ruskog milijardera, iako on stoji u luci na Fidžiju.

Posle više od dva meseca, kako je Zapad počeo da sankcioniše bogataše iz Rusije, postavlja se pitanje šta će se desiti sa zaplenjenom imovinom, da li Evropska unija i SAD mogu da koriste zamrznute milione ruskih oligarha, i u koje svrhe mogu to potencijalno da čine?

I Vašington i Brisel izjasnili su se o korišćenju ruske imovine zamrznute sankcijama za finansiranje ukrajinskog otpora ili za obnovu, ali oslobađanje sredstava je "pravno minsko polje" čije rešavanje bi moglo da potraje godinama.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je u četvrtak novinskoj agenciji Interfaks-Ukrajina da je "apsolutno uveren da je izuzetno važno ne samo zamrzavanje imovine, već i omogućavanje konfiskovanja, stavljanja na raspolaganje za obnovu Ukrajine".

Potom je priznao da proces, kada su u pitanju sankcionisani pojedinci, nije tako jednostavan i da je naložio pravnoj službi Saveta EU da ispita mogućnosti.

Njegovi komentari su usledili nedelju dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden pozvao Kongres da ubrza zakon o konfiskaciji i prodaji imovine sankcionisanih pojedinaca kako bi se "pomogla u izgradnji Ukrajine".

Američka unija za građanske slobode, neprofitna organizacija koja ima za cilj da brani prava garantovana Ustavom SAD, upozorila je međutim da bi to bilo "neustavno". 

Zamrznuto više stotine milijardi evra: Kako se oslobađaju ta sredstva?

"Ovo je situacija bez presedana", naglasio je za Euronews Ian Bond, direktor spoljne politike u Centru za evropske reforme (CER).

Ipak, dodao je on, postoje šanse da bi Ukrajina mogla da izvuče neku količinu novca od zamrznute imovine, ali je to izuzetno komplikovan i dugotrajan proces.

U teoriji, imovina zamrznuta zbog sankcija mogla bi ostati zamrznuta na neodređeno vreme. Njihovo odmrzavanje bi zahtevalo od sankcionisanog pojedinca da uspešno ospori nalog na sudu ili da žrtve pokrenu sopstvene pravne bitke da dobiju deo zamrznute imovine kao kompenzaciju.

U slučaju Ukrajine, zapadne zemlje su sankcionisale i ruske državne agencije, zvaničnike i državne kompanije, kao i oligarhe i privatna preduzeća za koja kažu da su pomogla Moskvi da finansira i vodi svoju krvavu invaziju.

Teško je odrediti tačno o koliko novca se radi iako se procenjuje da je oko 283 milijarde evra deviznih rezervi Ruske centralne banke zamrznuto širom sveta. EU je početkom aprila objavila da je njena Radna grupa zamrznula sredstva u vrednosti od 29,5 milijardi evra, uključujući jahte, helikoptere, nekretnine i umetnička dela, i blokirala transakcije od oko 196 milijardi evra.

profimedia

 

Velika Britanija je u međuvremenu saopštila da je zamrznula 583 milijarde evra od ruskih banaka ili preduzeća, od kojih su neka delimično u državnom vlasništvu, uz dodatnih 175 milijardi evra od oligarha i njihovih članova porodica.

Državna imovina naspram imovine pojedinaca: "Teško je povezati rat sa nečijom jahtom"

Bond ističe da bi Ukrajini bilo verovatno lakše da dođe do državne imovine, jer, kako kaže, postoji jasna veza između odluka i postupaka države i imovine koja je zamrznuta.

"Cela stvar bi postala mnogo lakša ako bi Međunarodni krivični sud utvrdio da je Rusija počinila genocid ili zločine protiv čovečnosti. Onda bi Ukrajina ili pojedinci iz Ukrajine, imali presudu Međunarodnog krivičnog suda koja ističe da im je učinjena strašna nepravda, i malo lakše bi krenuli sa sudskim procesom". objasnio je.

Ali dok evropske, američke ili ukrajinske vlasti mogu biti u stanju da pokrenu pravne bitke za konfiskaciju ove zamrznute državne imovine kako bi pomogle Ukrajini da se podigne iz pepela rata, nesumnjivo će biti mnogo teže tražiti imovinu oligarha i članova njihovih porodica. Verovatno će biti mnogo teže ispuniti teret dokazivanja.

"Prilično je teško dokazati vezu između kriminalnih radnji u Ukrajini i nečije jahte", istakao je Bond.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije ove nedelje potvrdio da će zemlji biti potrebno najmanje 600 milijardi dolara za obnovu.

Da li kompanije ili pojedinci mogu da dobiju nazad svoju imovinu?

Ruska centralna banka navodno razmatra pravne radnje kako bi pokušala da povrati svoje devizne rezerve, iako će to otežati činjenica da se one drže u mnogo različitih jurisdikcija. Prema Bondu, Brisel takve izazove čini posebno teškim.

"U slučaju EU, treba da se obrati Evropskom sudu pravde. Prema iskustvu pojedinaca koji su tražili ukidanje sankcija u vezi sa podrškom terorizmu, pobeda je prilično teška", dodao je Ian Bond.

Čak iako dođe do pobede, nastavlja sagovornik za Euronews, veoma je teško da osoba odmrzne svoju imovinu. Komisija bi u tim okolnostima obično preformulisala osnovu za zamrzavanje imovine, kako bi odgovorila na prigovore koje je sud izneo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet