Evropa

Britanija zamrzla imovinu Abramoviču i Deripaski - sankcije i za još pet najbogatijih Rusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2022

-

11:25

Britanija zamrzla imovinu Abramoviču i Deripaski - sankcije i za još pet najbogatijih Rusa
Britanija zamrzla imovinu Abramoviču i Deripaski - sankcije i za još pet najbogatijih Rusa - Copyright EPA/YM YIK, LAURENT GILLIERON, AP/M.Dunham, A.Nikolsky, M.Schreiber, A.Druzhinin, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija je uvela sankcije protiv sedam ruskih oligarha, uključujući Romana Abramoviča i Olega Deripasku. Kako su saopštili iz Vlade VB, na meti zamrzavanja imovine i zabrane putovanja su i Igor Sečin, koji je desna ruka Vladimira Putina, i još četvorica najužeg okruženja predsednika Rusije. Kako je saopšteno, Zakon o ekonomskom kriminalu koji stupa na snagu sledeće nedelje omogućiće vladi Velike Britanije da dodatno pooštri sankcije.

Ministarka spoljnih poslova Liz Trus objavila je danas da je potpuno zamrznuta imovina sedam najbogatijih i najuticajnijih oligarha u Rusiji, čije su poslovna imperija, bogatstvo i veze blisko povezani sa Kremljom.

Kao deo vodećih napora Ujedinjenog Kraljevstva da izoluje Putina i one oko njega, ovim oligarsima – koji imaju ukupnu imovinu u vrednosti od oko 15 milijardi funti – ona će u velikoj Britaniji biti zamrznuta. Zabranjeno im je da putuju  u Ujedinjeno Kraljevstvo i nijednom državljaninu ili kompaniji UK nije dozvoljeno da posluju sa njima.

profimedia

Roman Abramovič

Oni koje je Velika Britanija nedavno sankcionisala uključuju Romana Abramoviča, vlasnika fudbalskog kluba Čelsi, vrednog više od devet milijardi funti, vodećeg industrijalca Olega Deripasku čija je imovina procenjena na dve milijarde funti i generalnog direktora Rosnjefta Igora Sečina. Još jedna grupa ruskih oligarha bliskih Putinu takođe je stavljena pod sankcije. Danas su sankcionisani i Andrej Kostin, predsednik VTB banke, Aleksej Miler koji je generalni direktor energetske kompanije Gasprom, Nikolaj Tokarev predsednik ruske državne gasovodne kompanije Transneft i  Dmitrij Lebedev predsednik Upravnog odbora Banke Rusija.

"Ne sme biti sigurnih utočišta za one koji su podržavali Putinov žestoki napad na Ukrajinu. Današnje sankcije su najnoviji korak u nepokolebljivoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva ukrajinskom narodu. Bićemo nemilosrdni u gonjenju onih koji omogućavaju ubijanje civila, uništavanje bolnica i nelegalnu okupaciju suverenih saveznika", rekao je premijer Boris Džonson.

Tanjug AP/Joe Cook

Boris Džonson

Ministarka spoljnih poslova Liz Trus je rekla da današnje sankcije još jednom pokazuju da oligarsima i kleptokratama nije mesto u ekonomiji i društvu VB i da su oni sa svojim bliskim vezama sa Putinom, saučesnici u njegovoj agresiji.

"Krv ukrajinskog naroda je na njihovim rukama. Trebalo bi da pognu glave od stida. Naša podrška Ukrajini neće pokolebati. Nećemo stati u ovoj misiji da pojačamo pritisak na Putinov režim i ugušimo sredstva njegovoj brutalnoj ratnoj mašini", poručila je Liz Trus.

Novi Zakon će pojednostaviti uvođenje sankcija

Kako je saopštila britanska vlada, sankcije su najnoviji korak u odgovoru Velike Britanije na Putinovu ilegalnu i ničim izazvanu invaziju, osmišljenu da osigura da on ne uspe u Ukrajini tako što će osakatiti rusku ekonomiju koja podržava njegovu ratnu mašinu.

"Velika Britanija je bila na čelu ovih napora, zatvarajući delove čitavih sektora ruske privrede, kao što su njena odbrambena industrija, finansijske institucije i njen transportni sektor. Već smo sankcionisali više od 200 najznačajnijih ruskih pojedinaca, entiteta i podružnica, a više od 500 njih je sada obuhvaćeno britanskom listom sankcija", saopštila je britanska vlada.

Oni su ukazali i da će Zakon o ekonomskom kriminalu koji će stupiti na snagu sledeće nedelje takođe značajno pojednostaviti proces uvođenja sankcija, omogućiti Velikoj Britaniji da lakše sankcioniše pojedince, zaustaviće oligarhe da prete Velikoj Britaniji tužbama od više miliona funti za odštetu na račun poreskih obveznika, a takođe će omogućiti i UK da se ogledaju oznake saveznika.

AP/Alexei Nikolsky, profimedia, Unsplash

 

"UK će nastaviti da ide dalje, brže i dublje da kazni Putinov režim za ovaj bezosećajni rat. UK će nastaviti da predvodi globalne napore da Ukrajini pruži ekonomsku, diplomatsku, humanitarnu i odbrambenu podršku", poručili su iz britanske Vlade.

Imajući u vidu značajan uticaj koji bi današnje sankcije imale na fudbalski klub Čelsi i potencijalne posledice toga, Vlada je jutros objavila licencu kojom se dozvoljava nastavak niza fudbalskih aktivnosti u Čelsiju.

"Ovo uključuje dozvole klubu da nastavi da igra utakmice i druge aktivnosti u vezi sa fudbalom, što će zauzvrat zaštititi Premijer ligu, širu fudbalsku piramidu, verne navijače i druge klubove. Ova licenca će dozvoliti samo određene eksplicitno imenovane radnje kako bi se osiguralo da određena osoba nije u mogućnosti da zaobiđe sankcije Ujedinjenog Kraljevstva. Licenca će biti pod stalnim nadzorom i blisko ćemo sarađivati sa fudbalskim vlastima", saopštili su iz Vlade UK.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa