Fokus

Britanija i SAD uvode nove sankcije ruskim oligarsima, na meti Usmanov i Šuvalov

Komentari

Autor: Euronews

03/03/2022

-

20:25

Britanija i SAD uvode nove sankcije ruskim oligarsima, na meti Usmanov i Šuvalov
Britanija i SAD uvode nove sankcije ruskim oligarsima, na meti Usmanov i Šuvalov - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija i SAD najavlili su uvođenje novih sankcija ruskim oligarsima Ališeru Usmanovu i Igoru Šuvalovu.

Britanska vlada je Usmanova i Šuvalova opisala kao "dvijicu vodećih ruskih oligarha sa značajnim interesima u Velikoj Britaniji i bliskim vezama sa Kremljom", prenosi Euronews. Dodaje se da njih dvojica zajedno vrede 19 milijardi dolara (17,2 milijarde evra).

Kako se navodi, sankcije se odnose na zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

Pored Velike Britanije, sankcije su Usmanovu i Šuvalovu i članovima njihove porodice uvele SAD.  Bela kuća je potvrdila da je jahtu Ališera Usmanova, jednu od najvećih na svetu, zaplenila Nemačka.

Nova lista pojedinaca opisanih kao "Putinovi prijatelji i članovi njihovih porodica" biće isključeni iz finansijskog sistema SAD, njihova imovina u SAD će biti zamrznuta i  blokirana za korišćenje, navodi se u izveštaju Bela Kuća, javio je CNN.

SAD takođe sankcionišu Putinovog portparola Dmitrija Peskova, koga Bela kuća opisuje kao "glavnog prodavca Putinove propagande".

Sjedinjene Države i vlade širom sveta radiće na identifikaciji i zamrzavanju imovine koju su ruski bogataši i članovi njihovih porodica – njihove jahte, luksuzne stanove, novac i drugu korist, stekli nezakonito", navodi se u izveštaju. 

SAD će takođe uvesti vizna ograničenja za 19 oligarha i 47 članova njihovih porodica i bliskih saradnika, navodi se u izveštaju Bele kuće.

Pojedinci koji će biti predmet sankcija:

Nikolaj Tokarev (zajedno sa suprugom Galinom, ćerkom Majom i njegove dve kompanije za luksuzne nekretnine)

Boris Rotenberg (zajedno sa suprugom Karinom i sinovima Romanom i Borisom)

Arkadij Rotenberg (zajedno sa sinovima Pavelom i Igorom i ćerkom Lilijom)

Sergej Čemezov (zajedno sa suprugom Jekaterinom, njegovim sinom Stanislavom i pastorkom Anastasijom)

Igor Šuvalov (zajedno sa svojih pet kompanija, supruga Olga, njegov sin Jevgenij i njegovo društvo i avion, i njegova ćerka Marija i njena kompanija)

Jevgenij Prigožin (zajedno sa tri kompanije, suprugom Polinom, ćerkom Ljubovom i sinom Pavlom),

Ališer Usmanov (njegova super-jahta, jedna od najvećih na svetu i upravo je zaplenjena, i njegov privatni avion, jedan od najvećih ruskih privatnih aviona)

Fridman i Deripaska pozvali na prekid rata

Ruska ekonomija suočava se s jednom od najtežih kriza od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, nakon što je Zapad uveo sankcije gotovo celom ruskom finansijskom i korporativnom sistemu nakon invazije na Ukrajinu.

Suočavajući se s ekonomskim haosom i kaznom Zapada ruski milijarderi Mihail Fridman i Oleg Deripaska pozvali su na prekid ruskog rata u Ukrajini, ističe CNN.

Fridman, osnivač najveće ruske privatne banke Alfa banke i jedan od najbogatijih ljudi u zemlji, postao je prvi ruski biznismen koji se 25. februara oglasio protiv sukoba, pozivajući na prekid "krvoprolića".

Njegov poziv na mir ponovio je Deripaska, ruski milijarder koji se obogatio u biznisu sa aluminijumom, naglasivši kako pregovori "treba da počnu što pre".

Ranije danas, na prekid vatre u Ukrajini pozvala je i kompanija "Lukoil", drugi najveći proizvođač nafte u Rusiji.

Komentari (0)

Svet