Neistražena Evropa

Na meti sankcija vlasnici najluksuznijih vila u Londonu: Ko su bogati Rusi koji imaju nekretnine u "Moskvi na Temzi"

Komentari
Na meti sankcija vlasnici najluksuznijih vila u Londonu: Ko su bogati Rusi koji imaju nekretnine u "Moskvi na Temzi"
Na meti sankcija vlasnici najluksuznijih vila u Londonu: Ko su bogati Rusi koji imaju nekretnine u "Moskvi na Temzi" - Copyright EPA/YM YIK, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najluksuznijih ulica na svetu kod Kensingtonske palate, dom je kraljevskih porodica, ambasadora, ali i oligarha. Godinama, ako ne i decenijama, na tržištu luksuznih nekretnina u Londonu i istočnoj Engleskoj dominiraju investicije iz Rusije i bivših sovjetskih država, pa je tako i kraj Belgrejv, u blizini Kensingtonske palate, dobio nadimak "Moskva na Temzi". U ovoj ulici brojne raskošne, impozantne vile pripadaju ruskim milijarderima.

Međutim sada se, zbog rata u Ukrajini situacija u velikoj meri menja, budući da mnogi ruski milijarderi dobijaju sankcije.

U periodu od 2008. do 2015. godine, više od 3.000 ljudi, među kojima 705 Rusa, dobilo je investitorske vize u Velikoj Britaniji – bogatašima je bilo dozvoljeno da uđu u zemlju ukoliko ulože najmanje dva miliona funti, kako prenosi Gardijan. Međutim zbog invazije Rusije na Ukrajinu, u februaru je britanska ministarka unutrašnjih poslova najavila ukidanje mogućnosti.

U saopštenju od 10. marta, vlada Velike Britanije je objavila da je uvela sankcije za sedam milijardera, uključujući vlasnika FK Čelsi Romana Abramoviča. Velika Britanija je sankcionisala više od 200 ruskih pojedinaca, entiteta i podružnica, navodi se u saopštenju.

Kao deo vodećih napora Ujedinjenog Kraljevstva da izoluje Putina i one oko njega, ovim oligarsima – koji imaju ukupnu imovinu u vrednosti od oko 15 milijardi funti – ona će u velikoj Britaniji biti zamrznuta. Zabranjeno im je da putuju  u Ujedinjeno Kraljevstvo i nijednom državljaninu ili kompaniji UK nije dozvoljeno da posluju sa njima.

U "redu milionera" i vlasnik FK Čelsi

profimedia

 

Pre nedavnih sankcija Ujedinjenog Kraljevstva, izveštaji su ukazivali na to da se ruski milijarder i vlasnik fudbalskog kluba Čelsi Roman Abramovič trudi hitno da proda svoju imovinu u Britaniji.

Njegova luksuzna kuća u vrtu Kensingtonske palate sa 15 spavaćih soba vredna je oko 150 miliona funti. Abramovič je nekretninu na ulici koja se često naziva "redom milionera" kupio 2009. godine za 90 miliona funti.

Ruski bogataš je kasnije dogragrio nekrentunu, povećavajući joj površinu 4.000 kvadratnih metara i dogradevši podzemni bazen. 

Dok je Abramovičev najistaknutiji dom u Velikoj Britaniji ta vila, on je uložio 28 miliona funti na klasičnu kuću na Iton skveru, pre skoro 20 godina.

Tu šestospratnicu u vlasnik Čelsi kluba kupio je u "veoma privatnoj" transakciji 2003. godine, prema listu The Evening Standard.

Ujedinjeno Kraljevstvo je 13. marta saopštilo da razmatra korišćenje zamrznute imovine kao smeštaj za ukrajinske izbeglice, navodi Rojters.

Inače pored ovih kuća, kako britanski mediji navode, Abramovič ima i stan u Čelsiju.

Demonstranti predstavili vilu iznutra

profimedia

 

Oleg Deripaska, osnivač jedne od najvećih ruskih industrijskih grupa za aluminijum, energiju i poljoprivredu "Basic Element", takođe navodno poseduje imovinu na Iton skveru.

Dok je Velika Britanija zvanično sankcionisala Deripasku 10. marta, SAD su ga prvi put sankcionisale 2018, prema Forbsu. FBI je izvršio pretres njegovih imanja u Vašingtonu i Njujorku oktobra 2021, javio je Rojters.

Deripaskina kuća sa sedam spavaćih soba sadrži i kućni bioskop, teretane i turska parna kupatila, a on ju je navodno kupio za 25 miliona funti, prenosi Insajder.

Deripaska je javno osudio rat u Ukrajini.

"Mir je veoma važan! Ludo je produžavati mirovne pregovore", napisao je on na ruskom u postu Telegrama 3. marta, u prevodu Radija Slobodna Evropa.

Uprkos tome grupa demonstranata upala je u njegovu vilu i okačila na zdanje ukrajinsku zastavu, a potom i snimila unutrašnjost. Demonstranti su uhapšeni nakon ovog čina.

Oni su rekli da se protive Vladimiru Putinu i invaziji Rusije na Ukrajinu i da žele da otvore vilu za ukrajinske izbeglice. Desetine policajaca proveli su sate pokušavajući da ih ubede da siđu sa balkona ispred zgrade, preneo je Gardijan.

Druga po veličini londonska kuća, posle Bakingemske palate

profimedia

 

Rus koji je ranije bio povezan sa vilom vrednom 300 miliona funti koja je druga po veličini kuća u Londonu posle Bakingemske palate nalazi se na listi sankcija EU koja je osmišljena da "pritisne uži krug" Vladimira Putina.

Andrej Gurjev, milijarder koji se bavi proizvodnjom đubriva, za kog je 2015. otkriveno da koristi ofšor kompanije, vlasnik je imanja sa 25 spavaćih soba u Hajgejtu, u severnom Londonu.

Veruje se da Gurjev zapravo ne živi u svojoj londonskoj palati sa dvorištem koje se prostire na dva hektara, već u zatvorenoj zajednici na rubu Moskve. Zapravo kuću koriste njegova ćerka, zet i unučad, a milijarder tvrdi da nije "pravni vlasnik", prenosi NY Times.

Na fotografija imanja vidi se uređen vrt okružen živim ogradama, ogromna glavna kuća, bazen, letnjikovac i nekoliko pomoćnih kuća.

Zdanje je inače korišćeno 2000-ih godina za snimanje BBC emisije "Face Academy".

Gurjev je među 14 oligarha i biznismena čija će imovina u EU biti zamrznuta.

Pogođen je sankcijama EU zbog toga što je bio izvršni direktor i predsednik upravnog odbora "PJSC PhosAgro", jednog od vodećih svetskih proizvođača đubriva na bazi fosfata. Na spisku sankcija stoji:

"On je uključen u ekonomske sektore koji obezbeđuju značajan izvor prihoda vladi Ruske Federacije, koja je odgovorna za aneksiju Krima i destabilizaciju Ukrajine".

Predsednik Gasproma još nije sankcionisan

profimedia

 

Andrej Gončarenko, predsednik državne gasne kompanije Gasprom, dospeo je na naslovne strane zbog kupovine četiri kuće u Londonu u vrednosti od 250 miliona funti za tri godine, navodi Tajms. Ovo uključuje kuću na Eton Skveru.

Godine 2017. grupa skvotera pod nazivom Autonomna nacija anarhističkih libertarijanaca okupirala je dom i pretvorila ga u sklonište za beskućnike, navodi The Guardian. Nakon toga nekretnini od pet spratova živelo 15 beskućnika sve do 31. januara 2017. godine, kada je sudia naložio iseljenje te grupe.

Velika Britanija tek treba da sankcioniše Gončarenka.

Kitnjasti stan "u sendviču" između Temze i Ministarstva odbrane

profimedia

 

Bivši zamenik ruskog premijera koji poseduje luksuzni stan od 11,44 miliona funti u londonskom Vajtholu Igor Šuvalov je takođe na listi sankcija.

Ovaj 55-godišnjak, čije porodično bogatstvo premašuje 200 miliona dolara, početkom marta je stavljen pod sankcije EU, iz koje je navedeno da je podržao akcije i politike koje "podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine".

Ruski borac za borbu protiv korupcije Aleksej Navaljni označio je Šuvalova kao vlasnika dva luksuzna stana u Vajthol Kortu, kitnjastom kasnoviktorijanskom stambenom bloku "u sendviču" između Temze i ključnih vladinih zgrada, uključujući Ministarstvo odbrane. Zgrada je bila dom Britanske tajne obaveštajne službe u vreme Prvog svetskog rata, piše Gardijan.

Prema istrazi Navalnijevog Fonda za borbu protiv korupcije, Šuvalov je ta dva stana pretvorio u luksuzan stan od 500 kvadratnih metara.

Imanje, za koje je Šuvalov rekao da ga je iznajmio, jedna kompanija je kupila 2014. godine za 11,4 miliona funti, a Navalnijeva grupa povezala je tu kompaniju sa bivšim zamenikom premijera.

Ta cena je više od 100 puta veća od zvanične plate od 112.000 funti koju je Šuvalov tvrdio da ima.

Smatra se da je Šuvalov iznajmio i zamak u Austriji, dok je Navalnijeva antikorupcijska grupa rekla da je u prošlosti iznajmio kuću na plaži u Dubaiju. Šuvalov je ranije rekao da je njegovo bogatstvo pošteno zaradio kao advokat i biznismen pre nego što je ušao u vladu.

Komentari (1)

Марија

28.03.2022 07:30

Са овим прогањањем Руса ( Срби то доживљавају већ 30 година ) светски поредак је мртав. Све оно у чега се Запад куне: мултирасно друштво, мултикултура, слободан проток капитала, индивидуална слобода, слобода избора су мртви

Evropa