Fokus

Sud na Fidžiju odobrio američku zaplenu jahte ruskog oligarha

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

11:19

Sud na Fidžiju odobrio američku zaplenu jahte ruskog oligarha
Sud na Fidžiju odobrio američku zaplenu jahte ruskog oligarha - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud na Fidžiju doneo je danas odluku da Sjedinjene Američke Države mogu da zaplene superjahtu u vlasništvu ruskog oligarha, javili su mediji 21 dan nakon što je luksuzni brod Amadea stigao u ovu pacifičku ostrvsku državu, posle čega ga je zadržala lokalna policija.

Američke vlasti tvrde da je Amadea u vlasništvu ruskog oligarha Sulejmana Kerimova, koji je pod sankcijama SAD i Evropske unije, prenosi Rojters.

Radna grupa "Klepto Kapčer" američkog ministarstva pravde fokusirala se na zaplenu jahti i druge luksuzne imovine u vlasništvu bogatih Rusa kako bi se preko zaplena imovine i novca ruskih oligarha izvršio pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina da zaustavi rat u Ukrajini.

Visoki sud Fidžija odlučio je da odobri američki zahtev za zaplenu, izvestila je medijska kuća "Fidži Brodkasting korp".

Advokati koji zastupaju interese vlasnika jahte iz kancelarije Hanif Tuitoga, nisu odgovorili na zahtev Rojtersa za komentar, ali su mediji preneli da su advokati vlasnika jahte Amadea potvrdili da će tražiti privremeno boravište kako bi sprečili odvlačenje broda.

Luksuzni brod Amadea je stigao na Fidži prošlog meseca nakon putovanja Pacifikom iz Meksika koje je trajalo 18 dana.

Komentari (0)

Svet