Evropa

Šolc: Potrebni konkretniji pregovori Rusije i Ukrajine, što brže pronalaženje mirovnog rešenja

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2022

-

22:51

Šolc: Potrebni konkretniji pregovori Rusije i Ukrajine, što brže pronalaženje mirovnog rešenja
Olaf Šolc - Copyright Tanjug/AP/Hannibal Hanschke

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na nastavak i konkretnije pregovore između Rusije i Ukrajine kako bi se brzo postiglo mirno rešenje.

"Naš zahtev je da se pregovori ponovo pokrenu, da se pregovori Rusije i Ukrajine konkretizuju, da se u njima vrlo brzo postigne dogovor. Ne bi trebalo da sada, posle mnogo hiljada mrtvih ljudi, bude novih razaranja. Naprotiv, sada moramo doći do tačke u kojoj će biti postignut napredak u pregovorima", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Berlinu, upitan da prokomentariše govor ruskog lidera Vladimira Putina na paradi 9. maja.

Šolc je napomenuo da vojna operacija Ruske Federacije traje već nekoliko nedelja i da je "zbog toga važno da krenemo veoma brzo da okončamo rat", prenela je agencija RIA Novosti.

"Naši zahtevi su jasni - rat mora biti okončan, oružje mora da se ućutka, želimo da Rusija povuče svoje trupe. U vezi s tim, važno je da nema novog rasta eskalacije. U svakom slučaju, što se teritorije tiče, šta će se zapravo desiti u Ukrajini - to ćemo preciznije videti u narednim danima i nedeljama. Jedno mora biti jasno, da je nemoguće zamisliti da Ukrajina prihvati prisilni mir, situaciju u kojoj će joj biti postavljeni uslovi, koje ona kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu ne može da prihvati", dodao je Šolc.

Krajem februara počele su rusko-ukrajinske konsultacije. Delegacije su održale dva sastanka licem u lice u Belorusiji, nakon čega je odlučeno da se nastave svakodnevno putem video-konferencije.

Krajem marta delegacije su održale još jednu rundu razgovora u Istanbulu.

Komentari (0)

Evropa