Evropa

Moskva za ukrajinski Herson ima drugačije planove: Uvođenje potpune kontrole i pripajanje Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2022

-

19:20

Moskva za ukrajinski Herson ima drugačije planove: Uvođenje potpune kontrole i pripajanje Rusiji
Ruski vojnici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruske vlasti u Hersonu, prvom velikom gradu u Ukrajini koji je Rusija okupirala, rekli su nedavno kako planiraju da od ruskog predsednika Vladimira Putina zatraže formalnu aneksiju, odnosno da budu pripojeni Rusiji. Pored simboličkog značaja koji ima kao "dokaz" bar nekog uspeha ruske vojske, Herson je i važna strateška tačka u južnom delu Ukrajine, pa je tako nekoliko razloga zbog kojih se ruske vlasti trude da nametnu potpunu kontrolu nad tamošnjim stanovništvom.

Ruska vojska zauzela je Herson u martu, nedelju dana nakon što je počela invazija na Ukrajinu. Bio je to prvi veliki grad koji je pao u ruke Rusije, a pre invazije, smatra se da je imao oko 300.000 stanovnika. Međutim, kako je rekao bivši gradonačelnik, oko 40 odsto njih otišlo je iz grada nakon dolaska Rusa.

Strateški položaj Hersona je veoma važan. Ovaj grad nalazi se odmah iznad Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Zato Herson, pored toga što je sam po sebi veliki grad, ima i značaj u daljim planovima ruske vojske za zauzimanje čitavog juga Ukrajine - posle Hersona, preostala bi im samo Odesa, i Rusi bi tako "zaključali" Crno more za Ukrajinu, čime bi ova zemlja ostala bez jednog od ekonomskih stubova.

Euronews Srbija

 

Ruske kontrola nad Hersonom donela je stanovnicima ovog grada mnoge promene. Kako prenosi britanski BBC, ruske zastave se sada vijore iznad vladinih objekata u Hersonu, ukrajinski TV kanali su uglavnom zabranjeni i građani ne mogu da ih gledaju, a ruski vojnici voze oklopna vozila kroz centar grada, od jedne do druge kontrolne tačke.

Nova vlast, nova valuta

Početkom maja, u Hersonu je smenjen dotadašnji gradonačelnik Igor Kolikajev, a kao razlog je navedeno to što "nije sarađivao sa ruskim snagama". Umesto njega je postavljena proruska administracija, kako u sam grad, tako i u okolna mesta u okviru Hersonske oblasti.

Od tada, javnost informacije o Hersonu i daljim potezima tamošnjih novih vlasti uglavnom dobija od zamenika šefa vojno-civilne administracije te oblasti, Kirila Stremusova. Stremusov je, tako, rekao da će već ove godine postojati mogućnost da se u Hersonu izdaju ruski pasoši, kao i da će penzije građanima biti isplaćivane u ruskoj valuti - rubljama.

Pored toga što će penzije biti isplaćivanje u rubljama, Stremusov je najavio nedavno i kako će u celoj Hersonskoj oblasti od 1. maja početi proces čiji će rezultat da bude prelazak sa grivne, ukrajinske valute, na rublje kao zvaničnu valutu. 

Stremusov je rekao da je ovo "deo plana kako bi mogla da se pruži pomoć, pre svega penionerima, ali i socijalno ugroženim delovima stanovništva i, naravno, onima koji su zaposleni u državnoj službi".

AP/Olexandr Chornyi

Protest stanovnika u Hersonu

Stanovnici Hersona, uprkos ruskoj okupaciji, i dalje ne odustaju od protesta na ulicama ovog grada. Kako je saopšteno iz Kijeva, dan nakon što su Rusi zauzeli Herson, tamošnji stanovnici izašli su na ulice i protestovali, a ruske snage su protiv njih koristile gas suzavac. Poslednji veći protest bio je 27. aprila, dan nakon što je Rusija smenila gradonačelnika.

Šta će Rusija uraditi sa Hersonom?

Mada Rusija čvrsto u svojim rukama drži kontrolu nad Hersonom, šef vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao je kako trenutno "nema planova za ujedinjenje Hersonske oblasti sa Krimom". Prema njegovim rečima, mogao bi da bude formiran federalni okrug koji bi činili Krim, Hersonska i Zaporoška oblast.

"Sve ovo su samo nagađanja iza kulisa. Nema zvaničnih razgovora o tom pitanju i nema takvih planova. Nema planova za promenu administrativne i teritorijalne strukture", rekao je Saldo o eventualnom pripajanju Hersona Krimu za rusku agenciju TASS.

Međutim, iako se čini da Herson neće biti pripojen Krimu, Stremusov je rekao kako će ruske vlasti u ovom okupiranom gradu tražiti da budu "pripojene Rusiji". On je dodao da je "grad Herson Rusija", kao i da se "na teritoriji Hersonske oblasti neće stvarati nikakva Hersonska Narodna Republika".

"To će biti jedan jedini ukaz na osnovu zahteva rukovodstva Hersonske oblasti predsedniku Rusije i biće podnet zahtev da se ova oblast uključi u sastav punopravnog regiona Ruske Federacije", rekao je Stremusov na konferenciji za novinare. 

Iz Rusije su na ove najave reagovali rekavši da o eventualnom pripajanju Rusiji moraju da odluče stanovnici Hersonske oblasti. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da "takve sudbonosne odluke" moraju da imaju apsolutno jasnu pravnu pozadinu, opravdanje, i da budu apsolutno legitimne", rekavši da je to "bio slučaj i sa Krimom".

AP/Alexei Nikolsky

Dmitrij Peskov, portaprol Kremlja

"Da li treba ili ne treba da bude takvog zahteva, stanovnici Hersonske oblasti tek treba da odluče i odrede svoju sudbinu. Naravno, ovo je pitanje koje treba jasno i pažljivo da verifikuju i procene advokati i pravni eksperti", objasnio je Peskov. 

On nije hteo direktno da odgovori na pitanje da li Kremlj veruje da bi u tom slučaju bilo ispravnije da se održi referendum za rešavanje tog pitanja. 

"Rekao sam šta sam hteo da kažem. Nisam rekao ništa o referendumu", rekao je Peskov.

Uprkos tome što ruske vlasti koje su okupirale Herson poriču da će biti referenduma o pripajanju tog grada Rusiji, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je upozorio na takvu mogućnost. 

On je rekao da će Rusija održati "takozvani referendum" u Hersonskoj oblasti, i rekao tamošnjim stanovnicima da ne daju ruskim vlastima bilo kakve lične podatke, popout brojeva pasoša, jer takve stvari mogu da se iskoriste za falsifikovanje glasova.

Takođe, i ministarstvo odbrane Velike Britanije upozorilo je na mogućnost referenduma u svom aprilskom izveštaju, kada su rekli da bi ruske vlasti "mogle da iskoriste referendum za opravdanje invazije na Ukrajinu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa