Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski nudi razgovor s Putinom, uslov povlačenje trupa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2022

-

09:00

RAT U UKRAJINI Zelenski nudi razgovor s Putinom, uslov povlačenje trupa
RAT U UKRAJINI Zelenski nudi razgovor s Putinom, uslov povlačenje trupa - Copyright Tanjug/AP/Alexei Alexandrov, Andriy Andriyenko, Emilio Morenatti, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 79. dan. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je rekao da je spreman na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali bez ultimatuma, dodajući da Ukrajina nikada neće priznati da je Krim deo Rusije. S linija sukoba dolaze oprečne informacije koje je teško proveriti, a među njima je i tvrdnja Kijeva da je oštećen još jedan ruski brod u Crnom moru. Najveću cenu rata i dalje plaćaju civili - UNICEF je saopštio u aprilu gotovo 100 dece ubijeno, a da se veruje da bi stvarne brojke mogle biti znatno veće. 

Ključni događaji

  • Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je spreman da razgovara sa ruskim predsednikom, ali "bez ultimatuma".
  • Kijev tvrdi da je oštećen još jedan ruski brod u Crnom  moru
  • Ruske snage pokusavaju da zauzmu Azovstal
  • Sprečeno ubrzano usvajanje odluke u Senatu za dodatnih 40 milijardi dolara za pomoć Ukrajini
  • Ukrajinski sistem za prenos gasa saopštio je da neće otvoriti tranzitnu stanicu "Sohranovku", preko koje se prenosi ruski gas u Evropu
  • Zapadni mediji objavili snimke, za koje tvrde da prikazuju ruske vojnike koji su ubili dvojicu civila s leđa

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.30 Vereščuk: Evakuacija Avozstala ide veoma teško 
Pregovori s Rusijom o oslobađanju ukrajinskih boraca pod opsadom u čeličani Azovstal u Marijupolju bili su "veoma teški", rekla je potredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. 

Ona je u onlajn objavi napisala: „Rezultat se možda neće svideti svima, ali naš zadatak je da evakuišemo naše dečake. Sve njih. Žive". Ukrajinska vlada je juče saopštila da se zalaže za bezbedan prolaz za 38 teško ranjenih boraca u zamenu za zarobljene Ruse.

23.20 Istraga u Ukrajini protiv 41 ruskog vojnika

Zvaničnici u Ukrajini istražuju 41 ruskog vojnika osumnjičenog da su počinili ratne zločine u zemlji, javlja agencija Interfaks-Ukrajina. Generalni tužilac Irina Venediktova rekla je da će protiv osumnjičenih biti pokrenuta istraga za niz zločina - od bombardovanja civilne infrastrukture, ubijanja civila, silovanja i pljačke.

22.53  Ukrajinska vojska: Rusi nastavljaju napadati nova sela i gradove, nastavljeno granatiranje Marijupolja

Ruska vojska nastavila je svoju stratešku ofenzivu na istoku zemlje, napada nova sela i gradove, objavila je ukrajinska vojska u svom dnevnom operativnom saopštenju, prenosi AP.  Ruske trupe su pucale na ukrajinske vojnike u blizini naselja Rubežne, u blizini strateški važnog grada Severodonjecka u Donbasu, objavio je štab ukrajinske vojske. Oni navode i da je Rusija nastavila granatirati ukrajinske položaje u Marijupolju, u blizini čeličane Azovstal gde se ukrajinske trupe i dalje drže.

22.15 Ministar odbrane SAD razgovarao sa Šojguom, tražio hitan prekid vatre u Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom tokom koga je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini i naglasio važnost održavanja linija komunikacije, saopštio je Pentagon.

21.15 Kakve planove ima Moskva za ukrajinski Herson

Ruske vlasti u Hersonu, prvom velikom gradu u Ukrajini koji je Rusija okupirala, rekli su nedavno kako planiraju da od ruskog predsednika Vladimira Putina zatraže formalnu aneksiju, odnosno da budu pripojeni Rusiji. Pored simboličkog značaja koji ima kao "dokaz" bar nekog uspeha ruske vojske, Herson je i važna strateška tačka u južnom delu Ukrajine, pa je tako nekoliko razloga zbog kojih se ruske vlasti trude da nametnu potpunu kontrolu nad tamošnjim stanovništvom. Opširnije u odvojenom tekstu.

AP/Olexandr Chornyi

 

20.30  Rusija od sutra prekida isporuku struje Finskoj 

Rusija će obustaviti isporuke električne energije Finskoj od jedan čas ujutro u subotu, saopštio je snabdevač RAO Nordic usred rastućih tenzija zbog nastojanja Helsinkija da se pridruži u NATO, preneo je Gardijan. Opširnije u odvojenoj vesti.

19.27 Ukrajina: Ruske trupe tri puta osujećene da postave pontone

Ruske trupe su tri puta bezuspešno pokušale da postave pontonske mostove preko reke Severski Donjec na istoku Ukrajine, saopštio je guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj. Ukrajinski branioci uzvratili su Rusima svaki put kada su pokušali da postave pontonske mostove i uništili su ukupno blizu 70 jedinica ruskog teškog naoružanja i opreme tokom tri dana, rekao je Gajdaj, prenosi BBC. Rusija nije komentarisala neuspelo postavljanje mostova, a britanski vojni obaveštajci saopštili su da je ruski bataljon izgubio skoro sva svoja oklopna vozila u pokušajima da pređu reku, navodi BBC.

 

 

18.20 Ministri zemalja G7 za veću pomoć i slanje oružja u Ukrajinu

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) bogatih zemalja sveta podržali su danas davanje veće pomoći i oružja Kijevu na sastanku Nemačkoj, a zvanični Berlin je to ocenio kao "snažan znak jedinstva” da se još više pojača globalna izolacija Rusije. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je dodatnu vojnu podršku Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra, dodajući da je uveren da bi embargo EU na rusku naftu mogao biti dogovoren narednih dana, izveštava Rojters.

17.30 Ekipa RT povređena u ukrajinskom granatiranju u Donjecku

Ekipa RT našla se danas pod artiljerijskom vatrom ukrajinskih snaga u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Ekipa RT predvođena reporterom Valentinom Goršeninom pogođena je danas tokom ukrajinskog raketiranja u blizini grada Dokučajevska u DNR, javila je RT. Dvojica kamermana Vladimir Batalin i Viktor Mirošnikov zadobili su rane od gelera i hitno su prebačeni u lokalnu bolnicu. Sam Goršenin nije povređen u granatiranju.

 

 

16.48  SBU zabranila ulazak 13 stranih novinara u Ukrajinu

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je danas da je uvela zabranu ulaska za 13 stranih novinara zbog navodne saradnje sa Rusijom. Prema dokumentima SBU, zabranjen im je ulazak u Ukrajinu na period od tri godine. Za sada nisu otkrivena ni imena ni nacionalnost ovih novinara.

16.21 Putinu veruje skoro 80 odsto ruskih građana

Nivo poverenja ruskih građana u predsednika Rusije Vladimira Putina je skoro 80 odsto, saopštio je Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja, koji je objavio rezultate istraživanja sprovedenog od 2. do 8. maja među 1.600 ispitanika starijih od 18 godina. Ti rezultati pokazuju, međutim, da je u pitanju pad poverenja građana od 1,6 odsto u odnosu na prethodnu anketu koja je sprovedena od 25. aprila do 1. maja.

15.20 Peskov: Rusija sledi Putinove instrukcije o evakuaciji iz Azovstala

"Rusija polazi od predsedničkog dekreta o evakuaciji iz industrijske lokacije Azovstal", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući navode potpredsednika ukrajinske vlade koji je rekao da je Kijev spreman da potpiše dekret o proceduri.

"Mi smo se pridržavali instrukcija koje je izdao naš predsednik (Vladimir Putin), koji je rekao da svi civili mogu slobodno da napuste fabriku u bilo kom pravcu i ona su sprovedena", rekao je portparol Kremlja, preneo je TAS S.

Tanjug AP/AP Photo

 

Što se tiče militanata, oni takođe, mogu slobodno da izađu ako predaju oružje i prema njima će se postupati u skladu sa tim, a povređenima će biti pružena neophodna medicinska pomoć, prema uputstvima, dodao je Peskov.

14.50 Nemačka razmatra isporuku IRIS-T SLM sistema Ukrajini

Nemačka razmatra isporuku IRIS-T SLM sistema srednjeg dometa zemlja-vazduh Ukrajini, izjavio je danas neimenovani bezbednosni izvor. Nemački dnevnik "Bild" je ranije izvestio da Savet bezbednosti nemačke vlade raspravlja o tome i da bi sistemi IRIS-T SLM, koje proizvodi privatni nemački proizvođač oružja Dil Defense, mogli da budu raspoređeni u Ukrajini od novembra, preneo je Rojters.

14.43 Šolc pozvao Putina da pristane na prekid vatre u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina tokom telefonskog razgovora da pristane na prekid vatre u Ukrajini što je pre moguće, izjavio je danas portparol nemačke vlade. Primirje je neophodno da bi se poboljšala humanitarna situacija u Ukrajini i omogućio napredak u pronalaženju diplomatskog rešenja za sukob, rekao je portparol, preneo je Rojters. Tokom razgovora, koji je trajao 75 minuta, Šolc je podsetio Putina na odgovornost Rusije za globalnu situaciju sa hranom, dodao je portparol.

14.29 Zelenski nudi razgovor s Putinom, uslov povlačenje trupa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je ponudio održavanje direktnih razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i rekao da bi povlačenje Rusije iz Ukrajine trebalo da bude polazna tačka za bilo kakve razgovore. "Kao predsednik, spreman sam da razgovaram sa Putinom, ali samo sa njim. Bez ijednog njegovog posrednika. I to u okviru dijaloga, a ne ultimatuma", rekao je on u intervjuu italijanskoj televiziji RAI 1 emitovanom danas u Ukrajini, preneo je Rojters.

profimedia

 

14.07 Rusija proterala deset rumunskih diplomata

Deset rumunskih diplomata proterano je danas iz Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Rusija se na ovaj korak odlučila nakon proterivanja ruskih diplomata iz Bukurešta, prenosi Rojters. Ministarstvo je dodalo da osuđuje pokušaje Rumunije da okrivi Rusiju za navodne ratne zločine u Ukrajini, navodi Rojters.

13.39 Kuleba: Ukrajina traži da zemlje G7 zaplene rusku imovinu za obnovu

Ukrajina je danas zatražila od zemalja G7 da zaplene rusku imovinu i predaju je Kijevu kako bi im to pomoglo u obnovi zemlje, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. On je istakao da se nada da će Mađarska sa partnerima iz EU dogovoriti naftni embargo Moskvi, preneo je Rojters.

13.28 Kremlj: Putin i Šolc razgovarali o Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su danas telefonom o Ukrajini, saopštio je Kremlj. Putin je rekao Šolcu da je napredak u pregovorima o okončanju sukoba u suštini blokiran od Kijeva, ali da dve strane nastavljaju razgovore na različitim nivoima, preneo je Rojters.

12.37 Hajaši: Moskva treba da snosi odgovornost za svoje postupke

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je danas svom ukrajinskom kolegi Dmitru Kulebi da su "ruska zverstva u Ukrajini potpuno neprihvatljiva i da Moskva treba da snosi odgovornost za svoje postupke“, naveo je zvaničnik japanske vlade na konferenciji za medije.

Associated Press • FRONTLINE PBS • Euronews Serbia

12.21 Kijev: Počelo suđenje ruskom vojniku za ubistvo civila

Suđenje ruskom vojniku optuženom da je ubio ukrajinskog civila počelo je danas u sudu u Kijevu, što je prvo suđenje za ratni zločin otkako je otpočeo ruski napad na Ukrajinu, javio je AP. Narednik Vadim Šišimarin (21) optužen je da je upucao Ukrajinca (62) u glavu, u severoistočnom selu Čupahivka, a preti mu doživotna robija.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Ubistvo se dogodilo početkom rata, kada su ruski tenkovi napredovali ka Kijevu. Šišimarin, član tenkovske jedinice koju je zarobila ukrajinska vojska, priznao je da je pucao u civila, što je objavljeno u video snimku Bezbednosne službe Ukrajine.

"Naređeno mi je da pucam. Ispalio sam jedan metak, čovek je pao, a mi smo nastavili", rekao je Šišimarin o ubistvu koje se desilo 28. februara, dodaje AP. Njegova izjava putem video snimka je "jedno od prvih priznanja neprijatelja", navela je ukrajinska bezbednosna služba.

Associated Press • Euronews Serbia

12.17 Medvedev o posledicama sankcija protiv Rusije

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev smatra da će zbog uvođenja zapadnih sankcija Rusiji doći do novih regionalnih vojnih sukoba tamo gde situacija nije rešena mirnim putem dugi niz godina.

Medvedev ocenjuje da će teroristi postati sve aktivniji, da će početi nove epidemije uzrokovane odbijanjem međunarodne saradnje u sanitarnoj i epidemiološkoj sferi ili direktnim upotrebom biološkog oružja.

11.35 Kijev: Ukrajina će se boriti za Zmijsko ostrvo

Ukrajina će se boriti za udaljeno Zmijsko ostrvo u Crnom moru "koliko god bude potrebno", rekao je danas načelnik obaveštajne službe ukrajinske vojske Kirilo Budanov. "Ko kontroliše to ostrvo, može u bilo kojem trenutku da blokira kretanje civilnih brodova u svim pravcima ka jugu Ukrajine", kazao je Budanov, preneo je Rojters.

Prema nekim zvaničnicima, obnovljene borbe oko Zmijskog ostrva u prethodnim danima bi mogle da postanu bitka za kontrolu nad zapadnom obalom Crnog mora, dok ruske snage pokušavaju da se probiju na ukrajinski sever i istok.

profimedia

 

11.10 Rusko ministarstvo: Uništen ukrajinski avion Su-27 i 15 dronova

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je presretač Su-27 i 15 ukrajinskih dronova tokom specijalne operacije, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. "Ruska protivvazdušna odbrana oborila je presretač Su-27 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga u blizini Lozovaje u oblasti Harkova, a oboreno je i 15 ukrajinskih bespilotnih letelica“, izvestio je general-major Konašenkov, prenosi TAS S. Portparol je dodao i da su ruske snage presrele dva ukrajinska projektila MLRS Smerč iznad Topoljskog u oblasti Harkova.

10.40 Peking: Odluka Komesarijata UN poljuljala naše poverenje

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan izjavio je danas da je odluka koju je doneo Visoki komesarijat UN za ljudska prava (OHĆR) da pokrene istragu o navodnim kršenjima ljudskih prava koje su počinili ruski vojnici "poljuljala poverenje članova u to telo". Rezolucija OHĆR da pokrene istragu usvojena je velikom većinom u četvrtak, pošto su 33 člana bila za, a dva protiv - Kina i Eritreja, preneo je Rojters. Džao je rekao tokom današnjeg brifinga da je Kina ima primedbu jer, kako je naveo, UN su propustile da ispitaju neke zemlje koje ratuju, dok su odlučile da ciljaju druge.

10.35 Borelj: Do ponedeljka dogovor o sankcijama, embargu na naftu

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da će EU izdvojiti dodatnih pola milijarde evra za nabavku oružja za Ukrajinu i izneo očekivanje da će se EU dogovoriti o šestom paketu sankcija protiv Rusije najkasnije u ponedeljak, na sastanku ministara spoljnih poslova u Briselu.

10.15 Lavrov: Stav zapadnih zemalja drzak i nevaspitan

Stav zapadnih zemalja, koje zahtevaju od drugih država da se pridruže sankcijama Rusiji, je drzak i nevaspitan, smatra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Ovde su, naravno, sankcije osmišljene da odigraju ulogu rušenja ovih veza, i Zapad to ne krije", rekao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, kada Amerikanci okupe zemlje Centralne Azije na različitim nivoima, direktno im kažu da se ne usude da nastave saradnju sa Rusijom i da je Rusija uopšte već uništena zemlja, te da treba da se klade na njih.

"Isto kažu i za Kinu, jer, kako oni tvrde, Kina se neće usuditi da prekrši sankcije Zapada. Izuzetno samouverena, drska, nevaspitana pozicija. Tako ću nazvati postupke naših zapadnih kolega“, rekao je šef ruske diplomatije.

Euronews

09.54 Borelj: EU šalje jos 500 miliona evra vojne pomoći za Ukrajinu

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas da će evropski blok pružiti još 500 miliona evra vojne pomoći Ukrajini. On je, takođe, rekao da je uveren da će narednih dana biti postignut dogovor među članicama EU po pitanju sporazuma o embargu na uvoz ruske nafte, preneo je Rojters.

09.18 Tras: Ukrajini još oružja, Rusiji još sankcija

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tas izjavila je danas da je od vitalnog značaja da se održi pritisak na Rusiju, tako što će se Ukrajini slati još više oružja i tako što će se uvoditi dodatne sankcije, preneo je Rojters. "Veoma je važno u ovom trenutku da nastavimo sa pritiskom na Vladimira Putina, tako što ćemo slati još oružja Ukrajini i pojačavati sankcije", rekla je ona prilikom dolaska na sastanak ministara spoljnih poslova grupe G7 koji se održava u severnoj Nemačkoj, u letovalištu Vajzenhaus.

09.00 Ukrajinski zvaničnik: Ruske snage pokusavaju da zauzmu Azovstal

Savetnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrjuščenko izjavio je da ruske snage jutros pokušavaju da prodru na teritoriju fabrike Azovstalj u tom gradu. Andrjuščenko je rekao da ruske snage, dok traje granatiranje, pokušavaju da se probiju do centralnog dela fabrike, navodi Unian.

On je objavio i fotografiju, na njoj se vidi kako ruski vojnici šetaju oko fabrike. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je Rusija nastavila artiljerijske i vazdušne udare na Marijupolj, a da su glavni napori i dalje koncentrisani na blokiranje ukrajinskih trupa u zoni fabrike Azovstalj.

08.30 Ukrajinski sistem za prenos gasa: Nećemo otvorili stanicu "Sohranovku"

Ukrajinski sistem za prenos gasa (GTSOU) saopštio je da neće otvoriti tranzitnu stanicu "Sohranovku", preko koje se prenosi ruski gas u Evropu, sve dok ne bude imao potpunu kontrolu nad čitavim sistemom gasovoda.

07.45 Zelenski spreman na razgovor sa Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je spreman da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da "moramo da nađemo dogovor", ali bez ultimatuma, preneo je Euronews. Zelenski je za italijanski RAI rekao da Ukrajina nikada neće priznati Krim kao deo Rusije. Više u posebnoj vesti.

Prinskrin/Youtube/Офіс Президента України

 

07.00 Blokirano usvajanje paketa pomoći Ukrajini u američkom senatu

Republikanski senator iz Kentakija Rand Pol sprečio ubrzano usvajanje odlukue u Senatu za dodatnih 40 milijardi dolara za pomoć Ukrajini i njenim saveznicima zbog krize izazvane ratom, piše AP.

06.28 Bejzbol lopta sa potpisom Zelenskog prodata za 50.000 dolara

Bejzbol lopta koju je potpisao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski prodata je na aukciji u SAD za 50.000 dolara, prenosi AP. Lopta je pripadala Rendiju Kaplanu, poznatom kolekcionaru bejzbol lopti, a na njoj su bili potpisli svetskih lidera. Aukcionari "RR Auction" će donirati 15.000 dolara od prodaje za pomoć Ukrajincima raseljenim zbog rata, dok će prodavac Rendi Kaplan takođe donirati deo svog prihoda. Kupac je želeo da ostane anoniman.

06.17 Ruske kontramere za poljsku kompaniju

Ruski energetski holding Gasprom saopštio je danas da više neće koristiti poljsku deonicu gasovoda Jamal-Evropa, kojim se ruski gas transportuje evropskim kupcima. Više pročitajte u posebnoj vesti.

06.09 Kijev tvrdi da je oštećen još jedan ruski brod

Ukrajinske snage oštetile su logistički brod ruske mornarice u Crnom moru koji se i zapalio, tvrdi za Rojters portparol vojnih snaga u Odesi Serhij Bratčuk. On je rekao da je brod "Vsevolod Bobrov" pogođen u blizini Zmijskog otoka, prenosi BBC uz opasku da tvrdnje nije bilo moguće proveriti.

06.04 Objavljeni snimci iz Kijeva šokirali svet: Zapadni mediji tvrde da su ruski vojnici ubili dvojicu civila s leđa

Ruski vojnici ubili su dvojicu nenaoružanih civila na perifferiji Kijeva, vidi se na snimcima sa nadzornih kamera do kojih su došli CNN i BBC. Žrtve su identifikovane, a ukrajinski tužilac istražuje ovaj događaj kao mogući ratni zločin. Više pročitajte u posebnom tekstu.

Komentari (1)

Марија

14.05.2022 07:32

Са Зеленским Путин нема шта да преговара већ само са његовим газдама у Вашингтону

Evropa