Evropa

Ruske kontramere za poljsku kompaniju - Gasprom više neće koristiti jednu od najvažnijih linija za tranzit gasa u Evropu

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2022

-

17:56

Ruske kontramere za poljsku kompaniju - Gasprom više neće koristiti jednu od najvažnijih linija za tranzit gasa u Evropu
Ruske kontramere za poljsku kompaniju - Gasprom više neće koristiti jednu od najvažnijih linija za tranzit gasa u Evropu - Copyright EPA/MAXIM MALINOVSKY

veličina teksta

Aa Aa

Ruski energetski holding Gasprom saopštio je danas da više neće koristiti poljsku deonicu gasovoda Jamal-Evropa, kojim se ruski gas transportuje evropskim kupcima.

Predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov podsetio je u saopštenju da je ruska vlada odlučila da uvede sankcije raznim stranim kompanijama, među kojima je i poljska firma EuroPol GAZ.

Budući da EuroPol GAZ, koji je vlasnik poljskog dela gasovoda Jamal-Evropa, podleže primeni sankcija, ruski gas se više neće isporučivati ovom rutom, objasnio je Kuprijanov, prenosi agencija Anadolija.

Dodao je da je Poljska, kao akcionar EuroPol GAZ-a, mnogo puta prekršila prava Gasproma i da je takođe uvela sankcije ruskom energetskom gigantu.

Gasovod Jamal-Evropa jedna je od najvažnijih linija za tranzit ruskog gasa u Evropu, zajedno sa gasovodom Severni tok i gasovodima u Ukrajini.

Ovaj gasovod ima godišnji kapacitet od 33 milijarde kubnih metara gasa.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Evropa