Evropa

Objavljeni snimci iz Kijeva šokirali svet: Zapadni mediji tvrde da su ruski vojnici ubili dvojicu civila s leđa

Komentari

Autor: BBC, CNN

12/05/2022

-

17:47

Objavljeni snimci iz Kijeva šokirali svet: Zapadni mediji tvrde da su ruski vojnici ubili dvojicu civila s leđa
Objavljeni snimci iz Kijeva šokirali svet: Zapadni mediji tvrde da su ruski vojnici ubili dvojicu civila s leđa - Copyright Tanjug AP/Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski vojnici ubili su dvojicu nenaoružanih civila na perifferiji Kijeva, vidi se na snimcima sa nadzornih kamera do kojih su došli CNN i BBC. Žrtve su identifikovane, a ukrajinski tužilac istražuje ovaj događaj kao mogući ratni zločin.

CNN navodi da je verifikovao video-snimak koji nema zvuk. Snimci sa nadzornih kamera prvo pokazuju pokušaje ruskih snaga da zauzmu Kijev u martu. Na glavnom putu ka prestonici ukrajinske snage su se borile s ruskim kako bi zaustavile njihovo napredovanje. Međutim, ubistvo civila nije bilo deo borbi.

Pet ruskih vojnika je pokušalo da provali u jedan objekat, vlasnik auto-placa je tada prišao sa podignutim rukama, kada je zaustavljen. Zatim je stigao i čuvar i deluje kao da su oni razgovarali sa vojnicima.

Kako piše BBC, ruski vojnici su navodno došli ukradenim vozilom na kojem je bilo slovo V. Oni su prišli u uniformama. I britanski javni servis navodi da su oni kroz ogradu razgovarali sa civilima i da je sve delovalo mirno.

Onda su se Ukrajinci okrenuli, a ruski vojnici su krenuli da odlaze. Međutim, uskoro su se najmanje dovjica vratila i zapucali su civilima u leđa.

Jedan civil odmah ubijen, drugi je uspeo da stigne do kućice

Jedan je odmah ubijen, a drugi je uspeo da se podigne na noge. Čak je i pokušao pojasom da zaustavi krv, a zatim je nekako uspeo da dođe do kućice da bi pozvao pomoć.

CNN je identifikovao žrtve. Jedna od njih je vlasnik firme čija porodica nije želela da on bude imenovan. Druga žrtva je Leonid Oleksejevič Pliats, 68-ogodišnjak koji je radio kao čuvar i koji je zvao pomoć.

Razgovarao je sa prijateljem Vasilom Podlevskim dok je krvario. Podlevski kaže da mu je Leonid rekao da su vojnici tvrdili da ne ubijaju civile, i da su zatim pucali. Kaže i da ga je on pitao da li može barem da zavije ranu, a da mu je Leonid odgovorio da je jedva došao do kućice i da ga sve mnogo boli.

"Onda sam mu ja rekao da ostane tu i počeo sam da zovem teritorijalnu odbranu", dodao je.

CNN je zatražio komentar od ruskog ministarstva odbrane, ali nije bilo odgovora. Navodi se da je visoki ukrajnski zvaničnik rekao da se incident istražuje kao ratni zločin.  

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

12.05.2022 21:16

ЦНН ББЦ - хахахаах јел још неко њима нешто верује?

Evropa