Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinsko državno tužilaštvo: Prvi ruski vojnik optužen za ratni zločin

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2022

-

08:21

RAT U UKRAJINI Ukrajinsko državno tužilaštvo: Prvi ruski vojnik optužen za ratni zločin
RAT U UKRAJINI Ukrajinsko državno tužilaštvo: Prvi ruski vojnik optužen za ratni zločin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 77. dan rata u Ukrajini. Iz Vašingtona poručuju kako smatraju da se ruski predsednik sprema na dugotrajan sukob, dok su iz Belorusije saopštili da će rasporediti trupe na granici sa Ukrajinom. Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da u čeličani Azovstalj u Marijupolju više nema civila, uprkos jučerašnjim navodima UN da u kompleksu te fabrike "možda ima još civilnog stanovništva". Vlasti ukrajinske Hersonske oblasti koja je pod ruskom kontrolom saopštile su danas da će tražiti da budu pripojeni Rusiji, na šta je iz Kremlja stigao odgovor da je to "sudbonosno pitanje" i da stanovnici te oblasti o njemu moraju odlučivati. Zabrinutost u Evropi dodatno je povećana zbog najave Ukrajine da će zatvoriti jednu od dve gasne stanice preko koje u Evropu stiže trećina ruskog gasa. Moskva tvrdi da za to nema potrebe.

Ključni događaji:

  • Moskva poručuje da stanovnici Hersona moraju da odluče o pripajanju Rusiji
  • Finska premijerka dodatno podržala članstvo te zemlje u NATO
  • Generalni sekretar Ujedinjenih nacija "ne očekuje mirovne pregovore u skorije vreme"
  • Ukrajina tvrdi da je od početka invazija Rusija izgubila više od 26.000 vojnika
  • Belorusija će rasporediti trupe na granici sa Ukrajinom
  • UN: U Ukrajini ubijeno na hiljade civila više nego što je zvanično objavljeno
  • SAD veruju da se predsednik Rusije Vladimir Putin sprema za dugotrajan sukob u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

22.27 Moskva: Ukrajinska vojska u Kramatorsku koristi civile kao "živi štit"

Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev saopštio je danas da je ukrajinska vojska utvrdila položaje u širem području gradova Kramatorsk i Slavjansk, gde je 90.000 civila blokirano "kao živi štit". Miznicev je naveo da su u aglomeraciji Kramatorsk – Slavjansk, isto kao ranije u Marijupolju, jedinice Oružanih snaga Ukrajine opremile utvrđeno područje, površine preko 170 kvadratnih kilometara, i stvorile neophodne zalihe oružja, municije, goriva, hrane i lekova, preneo je Sputnjik.

Euronews TV

22.25 Prvi ruski vojnik optužen za ratni zločin

Vadim Šišimarin (21) prvi je ruski vojnik koji će se naći na optuženičkoj klupi zbog počinjenog ratnog zločina u Ukrajini, saopštilo je ukrajinsko državno tužilaštvo. Šišimanov, koji je bio komandant jedinice 32010 četvrte tenkovske Kantemirov divizije moskovskog regiona, optužen je da je iz vozila ispalio nekoliko hitaca u 62-godišnjeg nenaoružanog muškarca, koji se u tom trenutku nalazio na biciklu i ubio ga. Zločin se desio 28. februara u selu Čupahivka u Sumi regionu

20.51 Ukrajina predlaže razmenu ranjenih vojnika u Azovstalu

Ukrajina je predložila Rusiji da teško ranjeni pripadnici ukrajinskih trupa koji se nalaze u čeličani Azovstalj u Marijupolju budu razmenjeni za ruske ratne zarobljenike, saopštila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

"Još nema sporazuma. Pregovori se nastavljaju", navela je Vereščuk na društvenim mrežama, preneo je Rojters.

20.29 Zelenski sa Šolcom razgovarao o odbrambenoj pomoći

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarao o odbrambenoj pomoći, saradnji u energetskom sektoru i povećanju sankcija Rusiji.

"Zahvalni smo za dijalog na visokom nivou sa Nemačkom i podršku našoj borbi!" naveo je Zelenski na Tviteru.

 

On je danas saopštio i da bi ruska agresija sa njegovu zemlju bila sprečena da je Ukrajina bila članica NATO saveza, kao i da je njegova zemlja "spremna" da vodi pregovore "sve dok ne bude prekasno", preneo je CNN.

17.45 MOR: Izgubljeno skoro pet miliona radnih mesta u Ukrajini zbog rata 

Procenjuje se da je u Ukrajini od početka ruskog napada izgubljeno 4,8 miliona radnih mesta, jer je rat zatvorio preduzeća, ugušio izvoz i primorao milione ljudi da pobegnu iz zemlje, objavila je danas Međunarodna organizacija rada (MOR). Rat bi takođe mogao da utiče na rast nezaposlenost u susednim zemljama koje prihvataju milione izbeglica i da pogodi ekonomije u centralnoj Aziji, pošto radnici migranti gube posao u Rusiji i vraćaju se kući. Opširnije u odvojenoj vesti.

16.51 Ruske snage nastavile napad na Azovstal

Ruske snage nastavile su pokušaje da preuzmu čeličanu Azovstal u Mariupolju gde se nalaze stotine ukrajinskih boraca, saopćili su ukrajinski zvaničnici.

“Pokušali su da se probiju kroz most koji je služio kao kapija za evakuaciju civila”, napisao je na Telegramu savetnik gradonačelnika Petro Andriuščenko.

16.45  Džonson i Anderson: Odnosi s Putinom ne mogu biti normalizovani

Premijer Velike Britanije Boris Džonson i njegova švedska koleginica Magdalena Anderson rekli su danas da odnosi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom više nikada ne mogu biti normalizovani nakon ruskog napada na Ukrajinu. Džonson se susreo danas u Švedskoj sa prenijerkom Anderson da bi potpisao novi bezbednosni sporazum između Britanije i Švedske, preneo je BBC.

Euronews TV

16.15  Moskva čeka izvinjenje Poljske zbog incidenta na Dan pobede

Ambasadoru Poljske u Moskvi, koji je danas pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, rečeno je da Moskva čeka od vlasti u Varšavi zvanično izvinjenje u vezi sa incidentom 9. maja, kada je ruski ambasador prilikom ceremonije povodom Dana pobede poliven crvenom farbom. U saopštenju se ističe da će odgovor Moskve na taj incident zavisiti od od reakcije Poljske, prenosi RIA Novosti. 

15.53 Spruge vojnika iz Azovstala traže pomoć pape

Supruge dvojice od preostalih ukrajinskih boraca opokoljenih u čeličani Azovstal u Marijupolju zamolile su danas papu Franju da im pomogne da odu iz zemlje jer, kako su rekle, "pad u rusko zarobljeništvo nije opcija". Katerina Prokopenko i Julija Fedosjuk razgovarale su sa papom pet minuta na kraju njegovog govora na Trgu Svetog Petra, zatraživši od njega da direktno interveniše kod ruskog predsednika da ih pusti na slobodu, preneo je Rojters. One su dodale da su razgovarale poslednji put sa muževima u utorak, a papa je rekao da će učiniti sve što može i da će se moliti za njih.

15.25 Zašto je Herson važan?

Kako prenosi britanski BBC, grad Herson koji se nalazi između Krima i Odese i koji je pod kontrolom Rusije, važan je zbog toga što je to jedini veliki grad koji je okupiran od početka rata. Pored simboličnog, Herson ima i strateški značaj - predstavlja važnu vezu Rusa na jugu Ukrajine ka najvećoj ukrajinskoj luci, pa bi u slučaju planiranja napada na Odesu, verovatno imao centralnu ulogu.

15.03 Moskva poručuje da ima dovoljno kupaca energenata i bez Zapada

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da ta zemlja ima dovoljno kupaca za naftu i gas i bez zapadnih zemalja. Njegova poruka dolazi u trenutku kada zemlje EU pokušavaju da smanje energetsku zavisnost od Rusije, a Lavrov je dodao da bi trebalo "pustiti Zapad da plaća više nego što je ranije Rusiji, pa da onda objašnjava stanovništvu zašto bi trebalo da budu siromašniji". 

profimedia

 

14.54 Marin: Ulazak Finske u NATO daje bezbednost njenim građanima

Finska premijerka Sana Marin izjavila je danas da bi eventualni ulazak njene zemlje u NATO značio bezbednost za građane ove nordijske zemlje i pozvala je međunarodnu zajednicu da se ujedini u pooštravanju sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Kako prenosi AP, Finska i Švedska treba da se izjasne o apliciranju u NATO pakt ove nedelje, što bi, kako se navodi, mogao da bude ozbiljan udarac za Rusiju.

14.38 Ukrajinski vojnici počeli obuku u Nemačkoj

Vojnici iz Ukrajine započeli su danasa u Nemačkoj obuku za upravljanje oklopnom haubicom 2000. Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je da se ukrajinski vojnici nalaze u vojnoj školi u Idar-Oberštajnu. Obuka traje uobičajeno 40 dana, ali može, ako vojnici imaju određena predznanja biti skraćena. Nemačka namerava da Ukrajini prosledi sedam oklopnih haubica 2000. Holandija će, takođe, isporučiti Ukrajini pet takvih vozila, te se obuka održava u dogovoru sa Holandijom.

14.29 Peskov: Stanovnici Hersona moraju da odluče o pripajanju Rusiji

Odluku o zahtevu da Hersonska oblast uđe u sastav Ruske Federacije treba da donesu stanovinici tog regiona, poručio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je naglasio da "takve sudbonosne odluke" moraju da imaju apsolutno jasnu pravnu pozadinu, opravdanje, i da budu apsolutno legitimne, kao što je to, kako je rekao, bio slučaj sa Krimom.

14.19 Zelenski: Da je Ukrajina bila članica NATO ne bi bilo rata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je rat sa Rusijom mogao da bude sprečen da je Ukrajina bila članica NATO pakta pre nego što je rat počeo. "Da je Ukrajina bila deo NATO pre rata sukoba ne bi ni bilo", rekao je Zelenski studentima pariskog univerziteta nauke Po, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

13.54 Bušman: Ne pravimo od sebe stranu u ratu

Ministar pravosuđa Nemačke Marko Bušman istakao je da Nemačka isporukama teškog naoružanja sebe ne pravi stranom u ratu. Ne treba imati tu brigu, poručio je on u obraćanju poslanicima Bundestaga. Bušman je podsetio da Povelja UN jasno kaže da je jedini legitimni oblik rata odbrambeni rat. "Ko pomaže jednoj zemlji u odbrani i teškim naoružanjem, ne postaje strana u ratu“, uveren je on.

13.49 Gutereš: Biće vremena za pregovore, ali ne u skorije vreme

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da će doći vreme kada će biti mogući mirovni razgovori oko Ukrajine, ali je dodao i da ne očekuje da bi to moglo da se desi u skorije vreme.

"Ovaj rat neće trajati doveka. Biće vremena za mirovne pregovore", kazao je Gutereš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim predsednikom Aleksander van der Belenom, preneo je Rojters. On je, takođe, rekao da ne vidi da bi to moglo da se desi u bliskoj budućnosti.

"Ali, zato mogu da kažem jednu stvar. Nikada nećemo odustati od pregovora", dodao je Gutereš.

13.11 Dombrovskis: Rat će usporiti, ali neće zaustaviti rast EU

Rat u Ukrajini će usporiti ekonomski rast Evropske unije, ali ga neće zaustaviti, izjavio je danas evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis u Marakešu na Godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj. Dombrovskis, kako preonsi Rojters, rekao da je EU spremna da produži suspenziju uvoznih carina i kvota za celokupan uvoz robe iz Ukrajine i da priprema plan za smanjenje svoje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

13.08 Pušilin: U Azovstalu više nema civila

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je danas da u čeličani Azovstalj u Marijupolju više nema civila. "Prema našim informacijama, tamo više nema civila, tako da nam ruke više nisu vezane", rekao je Pušilin, prenosi Tas s. Lokalni ukrajinski zvaničnik rekao je juče da je u čeličani zarobljeno još najmanje 100 civila, kao i određeni broj ranjenih ukrajinskih boraca.

12.40 Lavrov: Rusija nastoji da civili napuste zone operacije u Ukrajini

Rusija nastoji da svi civili napuste zone specijalne operacije u Ukrajini, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Lavrov je na konferenciji za novinare u Omanu, nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Sajid Badr bin Hamad bin Hamud Al Busaidi, rekao da Rusija i dalje otvora humanitarne koridore. On je ocenio i da ruske akcije ni na koji način nisu uticale na globalni problem sa hranom niti, kako je naveo, mogu da utiču, prenosi TAS S.

profimedia

 

12.07 Medvedev: Paket pomoći Ukrajini za cilj ima nastavak proksi rata

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev ocenio je danas da je paket pomoći od 40 milijardi dolara, koji je Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio Ukrajini, ima za cilj nastavak rata preko posrednika (proksi rata) protiv Moskve, kao i nanošenje teških gubitaka Rusiji i ograničenje njenog ekonomskog razvoja i političkog uticaja u svetu. Medvedev je na Telegramu poručio da SAD neće uspeti da ograniče ekonomski razvoj Rusije i njen politički uticaj u svetu, prenosi TAS S.

11.38 Borelj: Da li želite da Ukrajinci kleče pred Rusima?

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj rekao je da ne razume protivnike isporuke naoružanja i upitao da li bi oni želeli da vide "Ukrajince da kleče pred Rusima“. "Pitam te ljude „da li vam je važno kako će se završiti rat?“ Treba li Ukrajinci da kleče pred Rusima?“, upitao je on.

11.15 Van der Belen: Ukrajinci se bore za naše slobode

Predsednik Austrije ALeksander van der Belen ocenio je danas da se Ukrajinci bore za slobode svih nas i da posledice rata, koje oseća cela Evropa, moraju podneti. Van der Belen je, u obraćanju nakon polaganja zakletve novih članova austrijske vlade, rekao da je situacija kompleksna. Ukazao je da je sada važno osloboditi se zavisnosti od Rusije.

10.59 Sijarto: Izuzeti isporuke ruske nafte preko naftovoda

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ocenio je da je jedini način da se postigne dogovor o embargu na rusku naftu da se primenjuje na isporuke nafte pomorskim putem, a da se izuzmu isporuke ruske nafte preko naftovoda. Sijarto je u video-snimku, objavljenom na Fejsbuku, upozorio da bi predlog Evropske unije o uvođenju naftnih sankcija Rusiji uništio mađarsku ekonomiju. On je ocenio i da se tim predlogom ne nudi rešenje za ogromne probleme koje bi sankcije predstavljale za Mađarsku, prenosi Rojters.

AP Photo/Sergei Grits

 

10.50 Ukrajina tvrdi da je od početka invazija Rusija izgubila više od 26.000 vojnika

Ukrajinsko ministarstvo odbane tvrdi da je Rusija izgubila 26.350 vojnika od početka invazije na Ukrajinu 24. februara. Takođe, navodi se da je Rusija izgubila 2.856 oklopnih borbenih vozila, 528 sistema artiljerije, 185 lansera raketa, 199 aviona, 160 helikoptera, 290 dronova...

09.45 Gradonačelnik Slavjanska: Rakete pogodile vise oblasti

Više raketa pogodilo je dve oblasti u gradu Slavjansku, na istoku Ukrajine, saopštio je gradonačelnik Vadim Lijak. Za sada nisu zabeležene žrtve, naveo je Lijak. Vlasti procenjuju kolika je materijalna šteta, prenosi CNN.

09.25 Alaudinov: Ostaci ukrajinskih trupa proterani iz grada Rubezno

Ostaci ukrajinskih trupa proterani iz grada Rubežno u Donbasu praktično su blokirani u fabrici "Zarja", saopštio je danas novinarima pomoćnik čečenskog lidera za vojsku Apti Alaudinov. Istakao je da je ova operacija izvedena zajedno sa snagama samoproglašene Luganske Narodne Republike i da su sada Narodna milicija LNR i vojnici specijalnih snaga "Ahmat" Čečenske Republike stigli do sela Vojevodovka.

09.23 Reporterka Euronews Srbija u Lublinu sa ukrajinskim izbeglicama

Više od tri miliona izbeglica iz Ukrajine nalazi se u Poljskoj, od čega su milion deca. Kako se Poljska snalazi sa integracijom ukrajinske dece u poljski obrazovni sistem objašnjava reporterka Euronews Srbija koja se nalazi u Lublinu.

Euronews

08.41 Zaharova: Pregovori Rusije i Ukrajine se nastavljaju

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da se kontakti Rusije i Ukrajine u sferi pregovora nastavljaju. "Kontakti između Rusije i Ukrajine su u toku", rekla je ona za Radio Sputnjik. Osvrnula se i na rezoluciju litvanskog Parlamenta o navodnim terorističkim aktivnosti Rusije, nazvavši ih ekstremnim potezom.

08.30 Novi Zeland uvodi novi paket sankcija Rusiji

Ministarka spoljnih poslova Novog Zelanda Nanaja Mahuta najavila je nove sankcije, uvedene jednom broju ruskih građana i preduzeća zbog situacije u Ukrajini. Prema rečima ministarke Mahuta, novi paket sankcija usmeren je protiv osam ruskih kompanija i ljudi, koji su umešani u, kako je ocenila, "Putinovu kampanju dezinformacija", prenosi agencija TAS S.

08.20 Ukrajina povratila naselja u Harkovoskoj oblasti

Zvaničnici kažu da su njihove trupe povratile neke gradove u blizini ključnog grada na severu Ukrajine, u pokušaju da potisnu ruske snage nazad ka granici. Naselja Čerkaski Tiški, Ruski Tiški, Borščova i Slobožanske ponovo su pod ukrajinskom kontrolu, saopštio je portparol vojske.

Associated Press • Euronews Serbia

07.35 Poginulo 27 ukrajinskih komandosa na Zmijskom ostrvu

Tela 27 pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga ostavljena su na Zmijskom ostrvu nakon što je operacija Kijeva propala, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Rusko Ministarstvo odbrane je 9. maja saopštilo da je više od 50 komandosa eliminisano u pokušaju da ukrajinske snage ponovo zauzmu Zmijsko ostrvo, koje je Ukrajina izgubila 24. februara.

06.55 UN: Možda ima još civila u Azovstalu

Možda još ima civila u fabrici Azovstal u Marijupolju, saopštio je Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN, uprkos činjenici da su i rusko Ministarstvo odbrane i vlasti u Kijevu saopštile da su svi civili evakuisani iz fabrike, prenosi agencija RIA Novosti. Prema njegovim rečima, ako UN potvrde da u fabrici ima još ljudi, organizacija će učiniti sve što je u njenoj moći za njihovu evakuaciju, a prema saznanjima kojima raspolažu u ovom trenutku, borbe su nastavljene u oblasti ovog postrojenja.

Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

 

06.52 Ukrajina konfiskuje svu rusku imovinu

Ukrajinska vlada odobrila je danas ukaz kojim se sva ruska imovina na teritoriji Ukrajine prenosi na državu, odnosno na Državno preduzeće "Nacionalni investicioni fond“. Premijer Denis Šmihal naveo je na svom Telegram kanalu da će Kijev uzeti sve što Rusija poseduje u Ukrajini i iskoristi to da ojača vojsku, podrži ljude i obnovi zemlju.

06.40 Avril Hejns: Putin se sprema za dugotrajan sukob u Ukrajini

SAD veruju da se predsednik Rusije Vladimir Putin sprema za dugotrajan sukob u Ukrajini i da ruska pobeda u Donbasu na istoku Ukrajine možda neće okončati rat, izjavila je danas direktorka Američkih nacionalnih obaveštajnih službi Avril Hejns. Dodala je da Putin računa na to da će odlučnost Zapada vremenom oslabiti.

06.31 Oprečne informacije o stanju u Marijupolju: Rusija ne odustaje od napada na Azovstal, različiti podaci o evakuisanima 

Ukrajnski borci koji se nalaze unutar Avzostala saopštili su da su i oni i Rusi koristili sistem bele zastave da zaustave borbe kako bi izvukli civile. BBC ovaj čin ocenjuje kao napredak između dve strane. Međutim, postoje navodi da su ruske snage pojačale napade na čeličanu u poslednjim danima. Nakon što je saopšteno da su civili izašli, ukrajinska vlada oseća dodatni pritisak da pronađe izlaz za oko 2.000 vojnika koji koriste čeličanu kao poslednje uporište. Zbog toga su njihove porodice uputile očajnički poziv svetskim liderima da pregovaraju. Kakve sve informacije stižu iz Marijupolja donosimo u odvojenom tekstu.

06.20 Ukrajina obustavlja tranzit ruskog gasa u Evropu

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) od srede obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice "Sohranovka" koja se nalazi u Luganskoj oblasti, navodi se u saopštenju operatora. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.07 UN: U Ukrajini ubijeno na hiljade civila više nego što je zvanično objavljeno

Šefica Posmatračke misije kancelarije za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ukrajini Matilda Bogner kaže da je u toj zemlji od početka rata ubijeno na hiljade civila, odnosno više od zvanične 3.381 žrtve. "Potpuna nepoznanica je Marijupolj, gde nam je bilo teško da u potpunosti pristupimo i dobijemo validne informacije", rekla je na brifingu za novinare u Ženevi Matilda Bogner.

Komentari (1)

Kraljevo

11.05.2022 13:44

Da smo devedesetih vodili pametnu politiku do rata ne bi ni doslo a Kosovo ne bi ni izgubili. Ovako prestanimo vise da kukamo za izgubljenim da ne bi uskoro izgubili i celu Srbiju. Budućnost naše Srbije nije nikako uz Rusiju ili Putina.

Evropa