Biznis vesti

Porasle isporuke ruskog gasa Slovačkoj preko Ukrajine

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

13/05/2022

-

11:26

Porasle isporuke ruskog gasa Slovačkoj preko Ukrajine
Porasle isporuke ruskog gasa Slovačkoj preko Ukrajine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dnevne poružbine za isporuke ruskog gasa Slovačkoj preko Ukrajine porasle su danas, prema podacima slovačkog operatera TSO Eustrim. Nominacije za transport gasa preko granične kote Velke Kapušani porasle su na oko 946.741 megavat-sati (MWh) dnevno, u odnosu na 625.135 MWh dnevno u četvrtak, pokazuju podaci, izveštava Rojters.

Ruski Gasprom je saopštio da nastavlja danas isporuke u Evropu preko Ukrajine preko merne stanice Sudža, u količini od 61,97 miliona kubnih metara, što je povećanje u odnosu na 50,6 miliona kubnih metara u četvrtak.

Ukrajina je odbila prijave za isporuke gasa preko granične merne stanice Sohranovka, dodaje se u saopštenju Gasproma.

Moskva je u sredu uvela sankcije vlasniku poljskog dela gasovoda Jamal kojim je ruski gas transportovan u Evropu, kao i bivšem Gaspromovom ogranku u Nemačkoj, Gasprom Germaniji, čije podružnice opslužju evropske potrošače gasa.

profimedia

 

Protok gasa preko gasovoda Jamal-Evropa kroz Poljsku ka Nemačkoj poslednjih nedelja je uglavnom radio u reverzibilnom režimu - od zapada ka istoku, a Gasprom je u aprilu obustavio snabdevanje Poljske gasom.

Na mernoj stanici Malnov, na nemačkoj granici, izlazni tok gasa u Poljsku iznosio je jutros 9,63 miliona kWh na sat, nešto manje u odnosu na otprilike 9,78 miliona kWh/h u ponoć, pokazuju podaci nemačkog operatera gasovoda Gaskejda.

Tok ruskog gasa u Nemačku kroz gasovod Severni tok 1 preko Baltičkog mora je stabilan na dnevnom nivou i iznosi 73.43 miliona kWh/h, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis