Evropa

Papa kanononizovao 10 osoba, među njima holandskog sveštenika i francuskog monaha

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2022

-

14:46

Papa kanononizovao 10 osoba, među njima holandskog sveštenika i francuskog monaha
Vatikan: Papa kanononizovao 10 osoba - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja proglasio je svecima 10 osoba bliskih rimokatoličkoj crkvi, među njima i holandskog sveštenika, antinacistu ubijenog u koncentracionom logoru Dahau i francuskog monaha pustinjaka ubijenog u Alžiru 1916. godine.

Titus Brandsma, koji je bio član karmelićanskog verskog reda i koji je bio predsednik katoličkog univerziteta u Najmegenu, počeo je da govori protiv nacističke ideologije još pre Drugog svetskog rata i nemačke invazije na Holandiju 1940. godine, preneo je Rojters.

Tokom nacističke okupacije, govorio je protiv antijevrejskih zakona i pozvao holandske katoličke novine da ne štampaju nacističku propagandu. Uhapšen je 1942. i držan u holandskim zatvorima pre nego što je odveden u Dahau, blizu Minhena, gde je podvrgnut biološkim eksperimentima i ubijen smrtonosnom injekcijom iste godine u 61. godini.

Tanjug AP/Gregorio Borgia

 

Drugi novi svetac je Šarl de Fuko, francuski plemić, vojnik, istraživac i geograf iz 19. veka koji je postao sveštenik i živeo kao pustinjak medu siromašnim Berberima u severnoj Africi. Objavio je prvi tuareško-francuski rečnik i preveo tuareške pesme na francuski.

De Fuko je ubijen tokom pokušaja otmice koje je izvela grupa napadača u Alžiru 1916. godine.

Papa (85) je koristio invalidska kolica zbog bolova u kolenima i nogama, kojima je odvezen je do oltara na početku ceremonije kojoj je na Trgu Svetog Petra prisustvovalo više od 50.000 ljudi. Današnja ceremonija bila je jedan od najvećih skupova u Vatikanu od ublažavanja kovid ograničenja ranije ove godine. Papa Franja je pročitao proglase o kanonizaciji 10 ljudi sedeći ispred oltara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa