Fokus

Papa Franja: Mi smo rasisti, a rat je svuda

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2022

-

23:21

Papa Franja: Mi smo rasisti, a rat je svuda
Papa Franja - Copyright Tanjug AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja ocenio je danas da je rasizam u pozadini činjenice da mnoge zemlje izražavaju veću dobrodošlicu izbeglicama iz ratom pogođene Ukrajine, nego onima iz drugih delova sveta.

Govoreći za italijansku televiziju RAI, papa je rekao da su najslabiji uvek najviše patili u ratovima.

"Izbeglice su podeljene. Prva klasa, druga klasa, po boji kože, dolaze li iz razvijene zemlje ili nerazvijene. Mi smo rasisti. I to je loše", rekao je papa Franja.

Papa će večeras predvoditi put krsta u Koloseumu, u Rimu, prvi put od 2019, koji će biti obeležen porukom mira, za prestanak rata u Ukrajini, prenela je Hina.

"U ovom trenutku u Evropi ovaj rat nas jako pogađa. Ali pogledajmo malo dalje. Svet je u ratu. Sirija, Jemen, zatim se setimo proteranih Rohindža, bez domovine. Rat je svuda", rekao je on.

Papa Franja je govoreći o postojanju "kainskog ratnog plana", naveo da razume čelnike koji kupuju oružje, da ih ne opravdava, ali da ih razume, jer moramo da se branimo.

"Živimo s tim demonskim planom (koji kaže) da se međusobno ubijamo zbog želje za vlašću, želje za sigurnošću, želje za tolikim stvarima", istakao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet