Evropa

Finski predsednik otkrio detalje razgovora sa Putinom: "Bio je staložen, bez pretnji"

Komentari

Autor: CNN

15/05/2022

-

17:28

Finski predsednik otkrio detalje razgovora sa Putinom: "Bio je staložen, bez pretnji"
Euronews/Slađana Pejić: Tanjug/AP/Heikki Saukkomaa/Lehtiuva, Yuri Kochetkov - Copyright Euronews/Slađana Pejić: Tanjug/AP/Heikki Saukkomaa/Lehtiuva, Yuri Kochetkov

veličina teksta

Aa Aa

Finski predsednik Sauli Niniste rekao je da je danas "prvenstveno prijateljski i staloženo" razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon što je Finska jasno stavila do znanja da će napustiti status neustralnosti tako što će nastaviti sa zahtevom za pridrživanje NATO-u.

"Zapravo, iznenađenje je bilo to što je to prihvatio tako mirno", rekao je Niniste za CNN.

On je naglasio da nije naivno posmatrao Putinovu ličnu reakciju i obećao da će pomno pratiti kako će Rusija odgovoriti na mogućnost da ima još jednu graničnu naciju u NATO. Ako bi Finska bila prihvaćena, to bi otprilike udvostručilo veličinu kopnene granice Rusije sa NATO-om.

Prošle nedelje je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će Moskva biti "prinuđena da preduzme akcije, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode".

Do subote je ruski snabdevač energijom RAO Nordic Oy prekinuo snabdevanje Finske energijom pošto je ta zemlja objavila svoje planove da podnese zahtev za članstvo u NATO.

Niniste je rekao da je Putinova odluka da pokrene rat velikih razmera protiv Ukrajine promenila računicu njegove zemlje o neutralnosti, politici koju je nacija sledila od formiranja Severnoatlanskog saveza posle Drugog svetskog rata i tokom Hladnog rata.

"To je pokazalo da su spremni da napadnu nezavisnu, susednu zemlju", rekao je finski predsednik.

Finska je takođe primetila da se Putin jako agresivno poneo prema Ukrajini na prvi znak mogućeg proširenja NATO-a, dodao je Niniste. Kako kaže, njegova nacija nije mogla jednostavno da prihvati realnost u kojoj Moskva ima moć da usmerava spoljnu politiku Finske.

Komentari (0)

Evropa