Evropa

Švedska vladajuća partija podržala zahtev za članstvo u NATO savezu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2022

-

18:01

Švedska vladajuća partija podržala zahtev za članstvo u NATO savezu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća Socijaldemokratska partija Švedske podržala je članstvo te zemlje u NATO savezu, a vest je na svom Tviter nalogu podelila švedska ministarka spoljnih poslova En Linde.

"Danas je švedska Socijaldemokratska partija donela istorijsku odluku da kaže 'da' i aplicira za članstvo u NATO savezu. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je bezbednosnu situaciju u Švedskoj i Evropi u celini", napisala je Linde.

Predsedništvo Socijaldemokratske partije odlučilo je da radi na aplikaciji Švedske za prijem u Nato, a ukoliko ona bude prihvaćena, zadržaće rezervu prema razmeštanju nuklearnog naoružanja i stalnih baza NATO-a na svojoj teritoriji, navodi se u saopštenju izdatom posle sastanka stranačkog rukovodstva, prenosi BBC.

Švedska premijerka Magdalena Anderson najavila je da će sutra tražiti od parlamenta širu podršku za podnošenje zahteva za članstvo u NATO.

"Sutra ću osigurati da postoji široka parlamentarna podrška u Riksdagu (parlamentu) za podnošenje zahteva za članstvo Švedske i nakon toga vlada će biti spremna da donese odluku", navela je Anderson, obraćajući se na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Ona je takođe podržala pridruživanje Alijansi i ocenila da postoji dobra šansa da se reše sumnje Turske u vezi sa potencijalnim članstvom Finske i Švedske u NATO, dodaje Bi-Bi-Si.

Anderson: Švedskoj potrebne bezbednosne garancije NATO

Bezbednosne potrebe Švedske najbolje ispunjava članstvo u NATO, izjavila je danas premijerka te zemlje Magdalena Anderson, nakon što je njena, vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka, podržala pridruživanje Alijansi.

"Najbolja stvar za bezbednost Švedske i švedskog naroda je da se pridružimo NATO. Verujemo da su Švedskoj potrebne formalne bezbednosne garancije, koje dolaze sa članstvom u NATO", rekla je Anderson na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters.

Ona je dodala da će Švedska, kao članica NATO, ostvariti veću bezbednost i doprineti većoj bezbednosti, dodaje BBC.

"Švedska će osiguravati bezbednost", navela je Anderson.

Ona je ocenila i da bi Švedska bila "jako ranjiva", ako bi bila jedina zemlja u Baltičkom regionu koja se nije pridružila NATO.

 

 

Komentari (0)

Evropa