Evropa

Nemačka CDU na pragu pobede u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, partija Šolca ostvarila najgori rezultat u istoriji

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2022

-

23:46

Nemačka CDU na pragu pobede u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, partija Šolca ostvarila najgori rezultat u istoriji
Nemačka CDU na pragu pobede u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, partija Šolca ostvarila najgori rezultat u istoriji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) na pragu je pobede na danas održanim regionalnim izborima u zapadnoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, dok su socijaldemokrate Olafa Šolca ostvarile najgori rezultat u istoriji u ovoj pokrajini, pokazuju izlazne ankete.

Međutim, kako navodi Rojters, stranka Zelenih je ta koja bi mogla da odlučuje o formiranju nove vlade u okviru potencijalne koalicije sa Šolcovim socijaldemokratama i Strankom slobodnih demokrata (FDP).

Prema rezultatima ankete nemačkog instituta za politička istraživanja "Infratest dimap", koje je objavio nemački javni servis ARD, CDU je dobila 35,7 odsto glasova, dok su socijaldemokrate osvojile 27 odsto.

Zelenima je pripalo 18,1 odsto glasova, što je skoro 11,7 odsto više nego na prethodnim izborima, a FDP-u 5,5 odsto, pokazuju izlazne ankete.

SPD će pokušati da formira koaliciju sa Zelenima i FDP-om, takozvanu "semafor koaliciju", rekao je generalni sekretar SPD Kevin Kinert, a prenosi Rojters.

Veliki gubitnici su liberali (FDP) koji su na ivici izbornog cenzusa od pet odsto, dodaje Dojče vele.

Desničarska Alternativa za Nemacku (AfD) takođe je izgubila deo birača u odnosu na prošle izbore, ali će po svoj prilici ponovo biti zastupljena u pokrajinskom parlamentu, za razliku od Levice, koja je daleko je od cenzusa.

Dosadašnji pokrajinski premijer i glavni kandidat CDU Hendrik Vist rekao je da je njegova partija jasan pobednik i da su birači nesumnjivo dali do znanja da ga ponovo žele za predsednika vlade.

S druge strane, generalni sekretar SPD-a Kevin Kinert smatra da je ključno pitanje to koje stranke imaju najveće programske sličnosti, odnosno koje mogu da formiraju bolju koaliciju.

U svim planovima ključnu ulogu imaju Zeleni i oni mogu da sastave vladu sa demohrišćanima, dok je za savez sa socijaldemokratama potrebno ili da liberali ne pređu cenzus, ili će, ako ga pređu, morati da učestvuju u koaliciji.

Izbore je obeležio i rekordno mali odziv birača - samo 56 odsto građana s pravom glasa izašlo je na glasanje, što je devet odsto manje nego pre pet godina.

Komentari (0)

Evropa