Evropa

Berbok i Šalenberg poručuju da EU mora da ispuni obećanja Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2022

-

14:41

Berbok i Šalenberg poručuju da EU mora da ispuni obećanja Zapadnom Balkanu
Berbok i Šalenberg poručuju da EU mora da ispuni obećanja Zapadnom Balkanu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju.

Berbok je, u izjavi novinarima, rekla da će na današnjem sastanku podrška Zapadnom Balkanu biti velika tema.

Istakla je da je poznato da je posebno Zapadni Balkan bio i ostao izložen pritisku i uticaju Rusije.

"Zbog toga je važno da ne nastavimo samo sa pružanjem podrške već i da ispunimo obećanje koje smo dali Zapadnom Balkanu da ćemo ga uvesti u EU, po različitoj brzini, na osnovu napretka", rekla je ona.

Berbok je podvukla da je ključno da pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom počnu pre leta, a da će na današnjem sastanku biti izvršena pripema.

"To je posebno važno u ovo doba jer se radi o ključnom bezbednosm i geoplitičkom pitanju“, naglasila je ona.

Berbok je istakla da za zemlje regiona to znači da moraju da primene evropske politike, to jest pruže podršku i primene sankcije, što već većina radi.

"Meni je lično važno da Kosovo i Srbiju podržimo u procesu normalizacije odnosa. To je put kojim moraju ići zajedno kako bi zadržali evropsku perspektivu", objasnila je ona.

Šalenberg: Neophodno preći sa reči na dela

I ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ukazao je na to da je  u ispunjavanju onoga što je EU obećala Zapadnom Balkanu pre dve decenije neophodno sada preći sa reči na dela.

Šalenberg je, uoči Saveta ministara spoljnih poslova EU, rekao da je u vezi Zapadnog Balkana potreban jasan signal.

"Pre 20 godina smo regionu obećali da im je budućnost u EU. Sada moramo preći sa reči na dela", objasnio je on i dodao da EU ne sme da "izgubi" zemlje Zapadnog Balkana.

"Znamo da Rusija tamo ima veliki potencijal za nanošenje štete i bez ijednog ispaljenog metka. To mora biti upozorenje, jer se taj region nalazi usred Evrope, a za nas je ključan i geostrateški bitan“, podvukao je on.

Rekao je da EU ne sme dozvoliti da se na Zapadnom Balkanu nametne "tuđi" model života, već da on mora ostati evropski.

"Treba to sve danas jasno reći. Imamo velika očekivanja od Francuske koja predsedava EU, i koja je najavila Samit o Zapadnom Balkanu. Moramo usvojiti viznu liberalizaciju za Kosovo, kao i otpočeti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Ako razgovaramo o Ukrajini, moramo razgovarati i o BiH", podvukao je Šalenberg.

Što se novog paketa sankcija EU protiv Rusije tiče, kaže da ne treba spolja prikazivati nejedinstvo Unije.

"Rusija nas prati, a to čine i drugi. Kod do sada pet paketa sankcija smo uspeli da izađemo u javnost tek nakon dogovora, učinimo to i sada", poručio je on.

Komentari (0)

Evropa