Evropa

Šalenberg: Ubrzati proces pristupanja EU, ne smemo da izgubimo Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2022

-

12:24

Šalenberg: Ubrzati proces pristupanja EU, ne smemo da izgubimo Zapadni Balkan
Aleksander Šalenberg - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg založio se danas u Sofiji za ubrzanje pristupnog procesa Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

"Ne smemo izgubiti Zapadni Balkan. Moramo sada dati gas", apelovao je on na bugarsku koleginicu Teodoru Genčovsku. Bugarska trenutno blokira početak pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom.

Genčova je na zajedničkoj konferenciji za štampu rekla da Severna Makedonija mora da u potpunosti ispuni bilateralni sporazum o prijateljstvu iz 2017. godine i zaštiti svoje državljane bugarskog porekla.

"Dobrosusedski odnosi mogu postojati samo ako postoje napori na obe strane", rekla je Genčova dodajući da ne postoji konflikt sa Severnom Makedonijom.

Šalenberg želi da širenje EU na Zapadni Balkan bude nastavljeno uprkos ratu u Ukrajini i težnji Kijeva da se priključi Uniji.

On je poručio da bi Bugarska značajno profitirala od činjenice da je okružena državama Unije i dodao da bi želeo da već u junu počnu pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Nakon Sofije Šalenberg putuje u Skoplje, gde će imati razgovore s makedonskim zvaničnicima.

Komentari (1)

aleksandar

10.05.2022 14:18

Pa, zbog vašeg "širenja" je i počeo rat. Ovde ste uništili fabrike ( uz pomoć domaćih izdajnika ) i sagradili svoje ( uz pomoć domaćih izdajnika ) izmenili Zakon o radu ( uz pomoć domaćih izdajnika ) i punite nas migrantima koji su krenuli ka vama ! Da li će ovde pobediti "mir i stabilnost" sa ovakvim sledom događaja ? Sumnjam, jer pamtim i ne opraštam ( ja nisam domaći izdajnik ).

Evropa