Evropa

Borelj: Šefovima diplomatija EU na sastanku će se pridružiti kolege sa Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2022

-

11:22

Borelj: Šefovima diplomatija EU na sastanku će se pridružiti kolege sa Zapadnog Balkana
Borelj: Šefovima diplomatija EU na sastanku će se pridružiti kolege sa Zapadnog Balkana - Copyright Tanjug/Stephanie Lecocq,Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je u Briselu da će se ministrima spoljnih poslova EU na sastanku Saveta EU danas pridružiti i šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana.

"Danas će ministri sedeti u Savetu za spoljne poslove da bi sa nama razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu - veoma pogođenom ekonomskom krizom", poručio je Borelj dolazeći sa sastanka Saveta EU.

On je rekao da je to način da EU pokaže koliko je Zapadni Balkan važan, "koliko je važan proces pristupanja", podsetivši da je imao sastanak sa liderima iz regiona pre nekoliko dana u Briselu.

Borelj naglašava da je EU veoma zabrinuta zbog posledica rata u Ukrajini, koje se vide širom sveta.

”Suočićemo se sa dubokom ekonomskom krizom, zbog poskupljenja struje i hrane. Moramo da ujedinimo svoje snage kako bismo objasnili svetu da to nije zbog naših sankcija, to je zbog samog rata”, kaže Borelj.

Današnjem sastanku Saveta EU u Briselu pored ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana prisustvuju i šefica diplomatije Kanade Melani Žoli i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa