Evropa

Borelj sutra sa liderima Zapadnog Balkana u Briselu, fokus će biti na ratu u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2022

-

13:30

Borelj sutra sa liderima Zapadnog Balkana u Briselu, fokus će biti na ratu u Ukrajini
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra neformalnoj večeri koju za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je u pitanju tradicionalna večera, koju jednom godišnje organizuje šef diplomatije EU, dok diplomatski izvori Tanjuga u Briselu preciziraju da će fokus ove večere biti na ratu u Ukrajini, odnosno na posledicama "ruske agresije" kako na regionalnu bezbednost i tako i na evropsku ekonomiju, ali i usklađivanje politika zemalja Zapadnog Balkana sa odgovorom EU na "najveću bezbednosnu krizu na evropskom kontinentu posle Drugog svetskog rata".

Vučić će se pred zajedničku večeru sa liderima zapadnobalkanske šestorke, koja je planirana za 20:30, oko 20 časova sastati sa visokim predstavnikom EU Žosepom Boreljom.

Dolazak na večeru u Briselu, pored predsednika Srbije, potvrdili su i predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, premijeri Albanije i Severene Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski, kao i prededavajući Savetom ministara BiH Zoran Tegeltija.

Privremene institucije u Prištini predstavljaće ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Tradicuju organizovanja večera sa liderima sa Zapadnog Balkna pokrenula je nekadašnja šefica EU dipomatije Federika Mogerini kao načini da se ohrabri i poboljša saradnja unutar regiona i regiona sa EU.

Planirano je da se na kraju večere lideri sa Zapadnog Balkna obrate medijima u Briselu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa