Evropa

Borelj: Zapadni Balkan je u predvorju Evropske unije

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2022

-

19:10

Borelj: Zapadni Balkan je u predvorju Evropske unije
Borelj: Zapadni Balkan je u predvorju Evropske unije - Copyright Tanjug/Stephanie Lecocq,Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas, uoči zajedničke večere lidera Zapadnog Balkana, na kojoj će biti i srpska delegacija predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, da Zapadni Balkan nije u zapećku, već u predvorju EU.

On je, takođe, rekao da nema prostora za podrivanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH, i da će EU biti "vrlo iskrena sa liderom Republike Srpske Miloradom Dodikom".

"Sledećeg ponedeljka imaćemo temeljniji razgovor o Zapadnom Balkanu, na nivou ministara spoljnih poslova EU, a pozvaćemo i ministre šest zemalja Zapadnog Balkana da se priključe ručku", rekao je Borelj.

On je dodao da Zapadni Balkan mora da bude ujedinjen.

"Moramo da budemo ujedinjeni i da preduzmemo neophodne korake kako bismo napravili prosperitetnu i ujedinjenu Evropu. To je najbolja budućnost za Zapadni Balkan. Imamo tradiciju da se okupljamo ovde u Briselu sa liderima Zapadnog Balkana, i to je važna stvar, jer je dobro da imamo kolektivnu, stratešku i suštinsku priču o regionu i budućnosti", dodao je Borelj.

Borelj je podsetio da su se isti lideri susreli u Njujorku u septembru.

"Međutim, tada smo imali drugačiju sliku, danas je svet u potpuno drugačijoj situaciji. U septembru niko nije mogao da očekuje da će jedan agresor ponovo doneti rat u Evropu. Sada gledamo posledice besmislenog krvoprolića koga se Evropa ne seća. Danas ćemo imati priliku da razgovaramo o uticaju nelegalnog rata protiv ukrajinskog naroda'', rekao je Borelj.

On je istakao da je u pitanju ''agresija protiv međunarodnog reda, prava''.

''Sa liderima Zapadnog Balkana ćemo da vidimo kako možemo zajedno da rešimo negativne posledice rata. Želimo da čujemo kako oni gledaju na situaciju, kako se nositi sa negativnim uticajem Putinovog rata", rekao je Borelj i dodao da EU želi da se suoči, kako je rekao, i sa ruskim dezinformacijama i sajbernapadima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa