Evropa

Samit ODKB: Širenje NATO povećava tenzije, Putin i Lukašenko razgovarali o izgradnji raketa

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2022

-

22:01

Samit ODKB: Širenje NATO povećava tenzije, Putin i Lukašenko razgovarali o izgradnji raketa
Samit ODKB: Širenje NATO povećava tenzije, Putin i Lukašenko razgovarali o izgradnji raketa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Moskvi je danas održan samit šefova država članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koje su upozorile da će širenje NATO povećati tenzije.

Samit je održan povodom 30. godišnjice potpisivanja Ugovora o kolektivnoj bezbednosti i 20. godišnjice od osnivanja te organizacije.

Generalni sekretar ODKB Stanislav Zas rekao je da će militarizacija Evrope i dalje širenje NATO, uključujući prijem Švedske i Finske samo povećati tenzije u regionu.

On je rekao da pitanje učešća snaga ODKB u ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini nije bilo tema samita, navodi TASS.

Na marginama samita Putin je održao odvojene sastanke sa kolegama iz Kazahstana, Belorusije, Kirgistana i Tadžikistana, kao i sa premijerom Jermenije.prenosi RIA Novosti.

Sa predsednikom Kazahstana Kasim-Žomartom Tokajevim razgovarao je o bezbednosnim i ekonomskim pitanjima, kao i o budućem zajedničkom učešću na različitim forumima.

Sa predsednikom Kirgistana Sadirom Japarovim Putin je razgovarao o zajedničkim trgovinskim pitanjima, a sa jermenskim premijerom Nilolom Pašinjanom o situaciji u Karabahu i ekonomskoj saradnji.

Ranije tokom dana, Putin i predsednik Emomali Rahmon razgovarali su o regionalnoj bezbednosti i modernizaciji oružanih snaga Tadžikistan.

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, na sastanku u Moskvi razgovarali su o zajedničkim naporima u izgradnji raketa, rečeno je danas na marginama samita Organizacije ugovora o zajedničkoj bezbednosti.

Dvojica lidera pričala su i o zajedničkom radu Belorusa i Rusa u cilju nadomešćivanja robe iz uvoza, zatim o rukovanju beloruskim teretom u ruskim lukama, kao i o izgradnji beloruskog pristaništa u blizini Sankt Peterburga, prenosi TASS.

Navodi se da je blio reči i o nekim pitanja u vezi sa odbrambenom industrijom kao što je zajednički rad u oblasti proizvodnje raketa.

 

Komentari (0)

Evropa