Evropa

Ponovo se otvaraju kopnene granice između Španije i Maroka

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2022

-

13:07

Ponovo se otvaraju kopnene granice između Španije i Maroka
Ponovo se otvaraju kopnene granice između Španije i Maroka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kopnene granice između Španije i Maroka u Seuti i Melilji, španskim gradovima enklavama u severnoj Africi, počele su da se ponovo otvaraju nakon što su bile zatvorene nešto više od dve godine zbog pandemije koronavirusa i kasnije diplomatske krize između dve zemlje.

Prethodne noći u ponoć veliki broj ljudi se okupio kako bi prisustvovao ponovnom otvaranju prelaza, koje su prvobitno mogli da koriste samo stanovnici evropskog šengenskog prostora bez pasoša i članovi njihovih porodica, a do kraja meseca biće na raspolaganju i prekograničnim radnicima, navodi AP.

"Stvari su sasvim normalne, nema velikih gužvi", izjavio je regionalni zvaničnik španskom državnom radiju RNE i dodao da očekuje da će biti potrebno "nekoliko meseci" da se carinske kontrole ponovo uspostave, prenosi AP.

Madrid i Rabat nastoje da poprave odnose nakon jednogodišnjeg nesporazuma u vezi sa spornim regionom Zapadne Sahare, bivšom španskom kolonijom koju je Maroko pripojio 1976. godine.

Tenzije između dveju zemalja su počele da opadaju ranije ove godine kada je Španija podržala plan Maroka da Zapadnoj Sahari dodeli veću autonomiju, ali sa tim se ne slažu mnogi stanovnici bivše španske kolonije koji žele punu nezavisnost, navodi američka agencija. Trajektni saobraćaj između dveju zemalja nastavljen je pre nekoliko nedelja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa