Evropa

Španska vlada smenila direktorku obaveštajne agencije zbog softvera "Pegaz"

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2022

-

12:54

Španska vlada smenila direktorku obaveštajne agencije zbog softvera "Pegaz"
Španska vlada smenila direktorku obaveštajne agencije zbog softvera "Pegaz" - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Španska vlada smenila je direktorku Nacionalne obaveštajne agencije (CNI) Paz Esteban nakon otkrivanja upotrebe softvera "Pegaz" za špijuniranje španskih zvaničnika, objavio je danas list "El Pais", pozivajući se na neidentifikovane izvore iz vlade.

Španska novinska agencija EFE i drugi španski mediji izveštavaju da se španski kabinet saglasio da Paz Esteban bude smenjena sa mesta direktora Nacionalne obaveštajne agencije, ili CNI, preneo je AP.

Očekuje se da će kabinet objaviti zvanično saopštenje kasnije tokom dana.

Kako se navodi, odluka je doneta nakon što je Esteban prošle nedelje u odboru za zatvorena vrata španskog Parlamenta priznala da je agencija legalno hakovala telefone nekoliko katalonskih separatista nakon što je dobila sudsku dozvolu.

Kanadska organizacija "Citizen Lab" je prošlog meseca saopštila da je više od 60 ljudi povezanih sa katalonskim separatističkim pokretom bilo na meti špijunskog softvera "Pegaz" koji je napravila izraelska grupa NSO.

Španska vlada je posle nekoliko danas saopštila da je otkrila špijunski softver "Pegaz" u mobilnim telefonima premijera Pedra Sančeza i ministarke odbrane Margarite Robles.

Komentari (0)

Evropa