Evropa

Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pristup NATO, Stoltenberg: Istorijski trenutak koji se mora iskoristiti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/05/2022

-

08:27

Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pristup NATO, Stoltenberg: Istorijski trenutak koji se mora iskoristiti
Tanjug/AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Finska i Švedska podnele su zahtev, odnosno pisma u kojima formalno izražavaju interesovanje za pridruživanje NATO, prenosi Vašington post navodeći da je reč o istorijskom trenutku za dve zemlje koje su se čvrsto držale vojne neutralnosti sve dok ruska invazija na Ukrajinu nije promenila njihovo razmišljanje o bezbednosti. 

Finska i Švedska zvanično su danas podnele zahtev za pridruživanje NATO, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je pozdravio zahtev Finske i Švedske da se pridruže NATO.

"Toplo pozdravljam zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO će povećati našu zajedničku bezbednost", rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dve zemlje sa zahtevom za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.

Takođe je rekao da je to "istorijski trenutak koji mora da se iskoristi".

"Alijansa smatra da bi je pristupanje Finske i Švedske uveliko ojačalo u Baltičkom moru", poručio je generalni sekretar NATO.

Zahtev za članstvo u NATO sada treba da odobri 30 država članica Alijanse. 

"Ruku pod ruku"

Švedska premijerka Magdalena Anderson najavila je prethodno da će Švedska i Finska danas predati zahteve za članstvo u NATO i da su dve zemlje saglasne da idu "ruku pod ruku" na tom putu. 

"U Švedskoj i Finskoj smo saglasni da idemo ruku pod ruku kroz ceo proces i zajedno ćemo podneti zahtev", rekla je Anderson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom u Stokholmu, a prenosi Rojters.

Finski parlament odobrio je u utorak predlog da Finska zatraži prijem u NATO, saopštio je predsednik parlamenta Mati Vanhanen, dok je ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde potpisala u utorak ujutru zahtev za prijem u NATO.

Švedska i Finska zapravo već ispunjavaju mnoge kriterijume za članstvo, koji uključujuju funkcionalan demokratski politički sistem zasnovan na tržištnoj ekonomiji i pravedno tretiranje manjinskog stanovništva, posvećenost rešavanju sukoba mirnim putem, sposobnost i spremnost da daju vojni doprinos operacijama NATO i zalaganje za demokratske civilno-vojne odnose i institucije.

Kao dve demokratije, Švedska i Finska ispunjavaju uslove za ulazak u NATO, i ako bi Turska, na primer, mogla da otežava proces. Zabrinutost je nastala nakon izjave turskih zvaničnika koji su kritikovali, kako kažu, "neprihvatljivu podršku" koju potencijalne nove članice pružaju PKK i YPG. 

"To su terorističke organizacije koje svakodnevno napadaju naše trupe", rekao je nedavno turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu po dolasku u Berlin na sastanak sa kolegama iz NATO.

Međutim, finska premijerka Sana Marin izjavila je da ne očekuje da će biti bilo kakvih prepreka u pridruženju ove nordijske zemlje NATO-u, preneo je BBC. 

 

Komentari (0)

Evropa