Evropa

EFJ: U Ukrajini stradalo najviše novinara u Evropi od 2015. godine

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2022

-

19:57

EFJ: U Ukrajini stradalo najviše novinara u Evropi od 2015. godine
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od 2015. godine u Ukrajini je stradalo najviše medijskih radnika u Evropi - 11 od ukupno 44 nastradalih novinara, pokazuje Izveštaj Evropske federacije novinara (EFJ), saopšteno je danas iz Udruženja novinara Srbije (UNS).

U izveštaju EFJ-a objavljenom povodom Svetskog dana slobode medija koji je obeležen 3. maja, navodi se da je Francuska na drugom mestu po broju ubijenih novinara, njih osam koji su stradali u napada na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo", dok je na trećem mestu sedam novinara koji su stradali u Turskoj.

U Ukrajini su ubijeni reporterka istraživačkog veb sajta "Insajder" Oskana Baulina, fotoreporter i snimatelj dokumentarnih filmova Maks Levin, snimatelj "Foks Njuza" Pjere Zakrijevski, američki reporter Brent Reno, novinar i član Nacionalne unije novinara Ukrajine Jevgenij Bal i litvanski dokumentarista Mantas Kvedaravicius.

Takođe, snimatelj "TV Uživo" Jeuhenij Sakun, video montažer za privatnu TV emisiju "Dutynets" Roman Nejhiborets i novinar Zoreslav Zamojski poginuli su zbog rata u Ukrajini, navodi se u izveštaju EFJ-a.

Za istraživačkog reportera Vadima Komarova piše da je pronađen mrtav 4. maja 2019. godine u centru Čerkasija, grada na istoku Ukrajine, a novinar, TV voditelj i bivši glavni urednik kijevskih novina "Sevodnja" Oles Buzina, ubijen je iz vatrenog oružja u blizini njegove kuće u okrugu Ševčenko 16. aprila 2015. godine.

Ubistva novinara i u Turskoj, Malti, Slovačkoj...

Po izveštaju EFJ, poslednje ubistvo u Turskoj se dogodilo 19. februara ove godine, kada je ubijen direktor i glavni urednik dnevnika "Ses Kocaeli" Gungor Arslan. Na listi ubijenih u Turskoj je i saudijski novinar i kritičar saudijskog režima Džamal Kašogi, saradnik "Vašington posta", koji je nestao 2. oktobra 2018. godine prilikom posete saudijskom konzulatu.

U Malti, Gruziji, Slovačkoj i Poljskoj od početka 2015. godine ubijen je po jedan novinar, kao i u Holandiji i Danskoj, dok su u Rusiji u istom periodu nastradala tri novinara.

Prema podacima EFJ-a, u Velikoj Britanijii je zabeležen jedan slučaj i to ubistvo novinarke Lire MekKi, koja je, kako navode, ubijena slučajno dok je bila na zadatku u Severnoj Irskoj tokom nemira kada je policija vršila pretres u tom području.

Na listi stradalih novinara koju je objavila EFJ , a da nije u vezi sa novinarskim poslom ili je pod nerazjašnjenim okolnostima, je i slučaj ubistva srpskog novinara Luke Popova, radijskog novinara koji je pronađen mrtav u svojoj kući u Srpskom Krsturu 17. juna 2016. godine.

Prema podacima EFJ-a, ubistvo Popova je rešeno, a trojica provalnika su uhapšena i priznali su zločin. U izveštaju se pominju i slučajevi pogibije grčkog i albanskog novinara.

Komentari (0)

Evropa