Evropa

Agent MI5 godinama zlostavljao partnerku, britanska vlada pokušala da spreči da se to objavi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/05/2022

-

22:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Britanski BBC juče je objavio priču koja govori o agentu obaveštajne službe MI5 koji je godinama zlostavljao svoju partnerku, a čiji je slučaj država pokušavala da sakrije od javnosti.

Zlostavljana žena, u jednom trenutku kontaktirala je novinarku BBC-a Siru Tirej i ispričala svoju priču, potom je ta novinarka Vladi obelodanila te podatke u pokušaju da dobije komentar. Međutim, Vlada je pokušala da spreči objavljivanje ovog teksta.

Događaj je završio pred sudom, gde je na kraju BBC dobio dozvolu da objavi ovakav tekst, ali bez otkrivanja identiteta muškarca.

Kako se navodi u tekstu objavljenom na BBC, u pitanju je špijun koji ima nasilničku i desničarsku ekstremističnu prošlost. On je bio angažovan kao infiltrirani agent u ekstremističkim mrežama. U tekstu na sajtu BBC-a objavljen je i video zapis nasilja kada špijun pokušava da napadne svoju partnerku.

Novinar koji je zajedno sa novinarkom Sirom Tirej radio na tekstu, objavio je na društvenim mrežama: "Razotkrivanje mizoginog zlostavljanja je očigledno u javnom interesu ali je bila potrebna sudska bitka bez presedana sa MI5 i vladom da biste mogli da vidite ovaj članak".

BBC je na sudu tvrdio da javnost ima pravo da zna o ovom nasilnom špijunu kao i o vladinim pokušajima da zataška njegovu prošlost.

Komentari (0)

Evropa