Evropa

Finska pivara napravila pivo sa temom NATO: "Ukus sigurnosti, sa dozom slobode"

Komentari

Autor: AP

21/05/2022

-

18:16

Finska pivara napravila pivo sa temom NATO: "Ukus sigurnosti, sa dozom slobode"
Tanjug/AP/Soila Puurtinen/Lehtikuva - Copyright Tanjug/AP/Soila Puurtinen/Lehtikuva

veličina teksta

Aa Aa

Mala pivara u Finskoj pustila je u prodaju pivo sa temom NATO kako bi označila pokušaj te nordijske zemlje da se pridruži Alijansi.

Pivara se zove Olaf, a njeno OTAN pivo ima plavu etiketu sa naslikanom verzijom srednjovekovnog viteza koji pije pivo u metalnom oklopu ukrašenom NATO simbolom kompasa.

Naziv piva je igra reči - finski izraz "Otan oluta" znači "popiću pivo", a sa druge strane, francuska skraćenica za "NATO" je "OTAN". Ovaj Svernoatlantski savez ima dva zvanična jezika - engleski i francuski.

Izvršni direktor pivare Peteri Vantinen rekao je za AP da je impulsivna odluka ove zanatske pivare prošlog vikenda da počne sa proizvodnjom piva bila motivisana "zabrinutošću za rat u Ukrajini i njegove posledice po Finsku".

On je za novo pivo rekao da ima "ukus sigurnosti, sa dozom slobode". Finska i Švedska podnele su u sredu zahtev za ulazak u NATO, i to su učinile u sedištu alijanse u Briselu.

Tanjug/AP/Soila Puurtinen/Lehtikuva

 

Iz pivare Olaf rekli su da njihovo novo pivo istovremeno i odaje počast gradu Savonlini na istoku Finske, bazi pivare koja se nalazi nekoliko desetina kilometara od finske granice sa Rusijom.

Grad Savonlina je poznat po zamku Svetog Olafa, srednjovekovnoj građevini iz 1475. godine koja služi kao mesto održavanja međunarodnog operskog festivala.

"Naš mali rodni grad Savonlina oduvek je ležao na granici između Istoka i Zapada. Mnoge bitke su vođene u okolini grada i u zamku Svetog Olafa", saopštili su iz pivare.

Finska deli granicu sa Rusijom od 1.340 kilometara - najdužu od svih članica Evropske unije, podseća agencija AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa