Evropa

Džonson zamolio Erdogana da razgovara sa predstavnicima Finske, Švedske i NATO uoči samita u junu

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2022

-

09:03

Džonson zamolio Erdogana da razgovara sa predstavnicima Finske, Švedske i NATO uoči samita u junu
Džonson zamolio Erdogana da razgovara sa predstavnicima Finske, Švedske i NATO uoči samita u junu - Copyright Tanjug/AP/Leon Neal, Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sinoć sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom i rekao mu da "najveći problem u zahtevima Švedske i Finske za prijem u NATO predstavljaju veze tih država sa osobama pod kontrolom terorističke organizacije Radničke partije Kurdistana (YPG/PKK)".

Iz kabineta turskog predsednika saopšteno je da su Erdogan i Džonson telefonom razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama, uključujući zahteve Švedske i Finske za prijem u NATO i rat u Ukrajini, prenosi Anadolija.

Dodaje se da je Erdogan rekao da se ne sme zanemariti opravdana reakcija turske javnosti na zahteve za prijem u NATO zemalja koje podržavaju terorizam. Erdogan je poručio da Ankara želi da bude sigurna da će Finska i Švedska podržavati vrednosti NATO i da će adekvatno odgovoriti na legitimne zabrinutosti Turske.

Istovremeno iz Londona je poručeno da je Džonson preneo Erdoganu da će Finska i Švedska pružiti dragocen doprinos NATO Alijansi, prenosi Rojters. Portparol Džonsona rekao je da je britanski premijer zamolio Erdogana da razgovara sa švedskim, finskim i NATO kolegama o tome uoči samita lidera u Madridu u junu.

Džonson i Erdogan takođe su razgovarali o tome da odblokiranju rutu za izvoz ukrajinskih žitarica i o rastu cena hrane u svetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa