Evropa

Ukinuta oslobađajuća presuda biznismenu optuženom da je naložio ubistvo slovačkog novinara Jana Kucijaka

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

16/06/2021

-

10:48

Ukinuta oslobađajuća presuda biznismenu optuženom da je naložio ubistvo slovačkog novinara Jana Kucijaka
Ukinuta oslobađajuća presuda biznismenu optuženom da je naložio ubistvo slovačkog novinara Jana Kucijaka - Copyright Tanjug/AP/Jaroslav Novak/TASR

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Slovačke je, nakon žalbe tužilaštva, ukinuo oslobađajuću presudu biznismenu optuženom da je nalogodavac ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice 2018. godine, i naložio novo suđenje.

Navodeći u obrazloženju nedostatak dokaza, niži sud je prošle godine oslobodio Marjana Kocnera u slučaju koji je potresao Slovačku i doveo do masovnih protesta protiv korupcije u vladi, prenosi Rojters.

Sudija Peter Paluda predočio je na javnoj raspravi da niži sud nije na kompleksan način razmotrio sve raspoložive dokaze.

Kucijak (27) i njegova verenica Matina Kusnirova ubijeni su iz vatrenog oružja u svom domu u predgrađu Bratislave 2018. godine. 

Ove likvidacije su izazvale masovne proteste i primorale dugogodišnjeg premijera Roberta Fika da podnese ostavku.

U izveštaju Rojtersa se podseća da je nova vlada dala obećanje da će se boriti protiv korupcije i nečasnih radnji, pa je izvođenje Kucijakovih ubica pred lice pravde predstavljalo test za slovački pravosudni i politicki sistem koji se smatraju podložnim korupciji.

profimedia

 

Tužilaštvo tvrdi da je Kocner, koji je bio predmet Kucijakovog istraživačkog novinarstva i tekstova o prevarama koje uključuju politički povezane preduzetnike, naredio likvidaciju novinara, ali Kocner je uporno negirao ove optužbe. Kocner je navodno pretio novinaru nakon objavljivanja priče o njegovim poslovima, a Kucijak je ukupno objavio devet priča o biznismenu.

Zajedno sa Kocnerom, sud je ukinuo oslobađajuću presudu i njegovoj poznanici Aleni Žužovoj.

Na 15 i 25 godina zatvora osuđena su dva saizvršioca ubistva - jedan zbog pružanja pomći u izvršenju krivičnog dela i drugi koji je priznao da je pucao.

Kocner je u odvojenom postupku osuden na 19 godina zatvora za izvršenje krivičnog dela prevare.

Bivši vojnik Miroslav Marček proglašen je krivim za ubistvo Kucijaka i Kusnirove i osuđen je na 23 godine zatvora u aprilu 2020. godine.

Kocner je navodno platio Marčeku da izvrši ubistva.

Komentari (0)

Evropa