Evropa

Sijarto: Šesti paket sankcija Rusiji samo uz saglasnost svih

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2022

-

11:38

Sijarto: Šesti paket sankcija Rusiji samo uz saglasnost svih
Sijarto: Šesti paket sankcija Rusiji samo uz saglasnost svih - Copyright youtube.com/ Buda Környéki Televízió

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto rekao je danas da bi šesti paket sankcija EU prema Rusiji, ukoliko bude prihvaćen, za Mađarsku značio onemogućavanje snabdevanja energijom, te dodao da bi taj paket mogao da bude donet samo uz saglasnost svih članica.

Na konferenciji za medije posle susreta sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim, Sijarto je rekao da Evropska komisija treba da reši problem koji nastaje podsticanjem nezavistnosti od ruskih energetskih izvora.

Dodao je da EU treba da ima u vidu različite potrebe zemalja članica.

"Mi smatramo da je na snazi prethodna odluka EK, koja uzima u obzir potrebe pojedinih zemalja. Međutim da se sada stavi na dnevni red na samitu iduće nedelje onda bi to značilo težak atak, i dovelo bi u tešku situaciju i jedinstveni nastup EU. Čekamo predlog Komisije", rekao je on.

Sijarto je dodao da Mađarska smatra da bi trebalo naći odgovarajuće rešenje za kompleksan problem sa kojim se suočava ta država.

"Nama se čini da za sada nema odgovarajućeg predloga na koji način bi moglo da se zameni snabdevanje naftom", ocenio je on.

Sijarto je ocenio da je rat u Ukrajini za Mađarsku u svakom trenutku, rizik po bezbednost zemlje.

"Na globalnom planu se oseća uticaj rata, kroz snabdevanje energijom i prehrambenim proizvodima", rekao je on.

Način odlučivanja, uporedio je sa odlučivanjem u pandemiji, kada se moralo odlučivati u trenutku.

"Svaka od 26 zemalja EU može da odluči odakle će uvoziti energent. Ali sankcije se mogu prihvatiti samo uz potpunu saglasnost svih", rekao je on.

Istakao je da Mađarska ostaje posvećenja regionalnoj saradnji i dodao da bi zajedničko nabavljanje energenata u ovoj teškoj situaciji garantovalo veću bezbednost i Mađarskoj i Srbiji.

"Nećemo glasati za predlog Brisela i embargo na uvoz nafte"

On je takođe rekao da Mađarska neće glasati za uvođenje embarga na rusku naftu.

"To je protiv naših nacionalnih interesa, zatvaranje bilo tranzita nafte ili gasa podriva jedinstvo EU i Evrope i bezbednost Evrope. Mi Mađari i Srbi ćemo obezbediti nesmetan tranzit energenata. Želim da vas uverim da Mađarska do tada neće glasati za embargo uvoza ruske nafte, što je predloženo u Briselu", izjavio je dsanas Sijarto nakon susreta sa srpskim ministom finansija Sinišom Malim.

Jer to, kako je naglasio, dovodi u opasnost snabdevanja mađarske naftom.

"EU treba da ponudi rešenje za taj naš problem i posle možemo da razgovarmao o eventualnim sankcijama", rekao je Sijarto i dodao da zato ove nedelje ne može da se očekuje da će u Briselu biti doneta takva odluka.

"Iduće nedelje nećemo o tome govoriti na skupu Evropskog saveta" naglasio je Sijarto.

Komentari (0)

Evropa