Evropa

Propaganda ili moćno sredstvo: Šta se zna o ruskom laserskom oružju i koliku razliku može da pravi na frontu?

Komentari
Propaganda ili moćno sredstvo: Šta se zna o ruskom laserskom oružju i koliku razliku može da pravi na frontu?
Ruski laserski sistem Peresvet - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lasersko oružje pod nazivom "Zadira" koristi se protiv ukrajinskih dronova na frontu, tvrdi Rusija, ali s druge strane SAD navode da nisu videle dokaze za to ne teritoriji Ukrajine, i to smatraju propagandom. Šta je lasersko oružje i koliko bi ono moglo biti efikasno u sukobu?

Jurij Borisov, zamenik premijera zadužen za razvoj vojske, rekao je ruskoj televiziji da je laserski prototip bio raspoređen u Ukrajini i da je spalio ukrajinski dron u roku od pet sekundi na udaljenosti od pet kilometara. 

Ovo je bio dodatak prethodnom laserskom sistemu pod nazivom "Peresvet" koji bi mogao da se koristi za zaslepljivanje satelita koji kruže visoko iznad Zemlje i sprečavanje prikupljanja informacija. "Ako Peresvet može da zaslepi objekat, onda nova generacija laserskog oružja može fizički uništi mete. Može da dođe do termičkog uništenja", rekao je Borisov, preneo je Rojters.

Međutim, zvaničnik američkog Ministarstva odbrane rekao je da nije video "ništa što bi potvrdilo izveštaje o upotrebi lasera" u Ukrajini, piše BBC. Takođe, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ismevao rusku tvrdnju. 

Šta lasersko oružje (ne) može da uradi?

Malo se zna o laserskom programu "Zadira", ali su ruski mediji 2017. preneli da je državna nuklearna korporacija Rosatom pomogla da se razvije kao deo programa za stvaranje oružja zasnovanog na novim fizičkim principima, prenela je novinska agencija Rojters.

Međutim, stručnjak za raketnu odbranu dr Uzi Rubin sa Jerusalimskog instituta za strategiju i bezbednost (JISS) rekao je da tehnologija laserskog oružja ne može da promeni ravnotežu snaga na bojnom polju u Ukrajini.

"Zelenski je u pravu – to nije nikakvo čudo od oružja. Trebalo im je nekoliko sekundi da obore bespilotnu letelicu. Postoje mnogo bolji načini da to urade, korišćenje bilo koje protivvazdušne rakete bi bilo jeftinije, brže i većeg dometa", rekao je Rubin za BBC.

Laser može da se fokusira samo na jednu metu istovremeno, rekao je dr Rubin, dok sistemi za odbranu od raketa mogu istovremeno da gađaju više dolaznih ciljeva.

"Nije to kao u filmu 'Ratovi zvezda'. Neće jednim dugmetom da meta da sagori u momentu. U stvarnosti, to je više kao obična mikrotalasna pećnica. Laser treba uperiti u metu i sačekati dok se zagreje", objasnio je,

Pored toga, laseri su neutralisani lošim vremenom jer ne rade na kiši ili snegu i ne mogu da prodru u oblak, dodao je.

Tanjug AP/Alexei Alexandrov

 

"Rusija više puta pokušala da oduševi Zapad"

Međutim, Mik Rajan, general-major australijske vojske u penziji, koji je proučavao rusku invaziju, rekao je za Vašington post da oružje poput "Zadire" može da uništi izviđačke bespilotne letelice ili ukrajinsku artiljeriju. Takođe bi se moglo koristiti za zaslepljivanje ukrajinskih vojnika, što je taktika koja je zabranjena međunarodnom konvencijom, dodao je on.

Rajan je upozorio da se ruske reči ne uzimaju zdravo za gotovo, sve dok dokazi ne potvrde te tvrdnje.

"Od početka rata, Rusija je u više navrata pokušavala da oduševi Ukrajince i Zapad njihovom navodnom superiornošću", rekao je Rajan.

U martu su američke i britanske vlasti potvrdile da je ruska vojska ispalila dve hipersonične rakete, ali je London umanjio značaj tog oružja na bojnom polju, tvrdeći da je njihova upotreba verovatno imala za cilj da odvrati pažnju od ruskih operacija na kopnu.

"Realnost je da u ratu ne postoji nešto poput 'srebrnih metaka'. To nije uspelo nacistima i neće uspeti za Ruse", rekao je Rajan.

Kada je reč o laserskom oružju u svetu, prošlog meseca je Izrael objavio video-snimak koji prikazuje laserski sistem kako obara rakete i dronove. Premijer Naftali Benet rekao je da bi mogao da obara dronove, bacače mina i rakete za samo 3,50 dolara po upotrebi. "Možda zvuči kao naučna fantastika, ali je stvarno", rekao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa