Evropa

RAT U UKRAJINI Gasprom prekida isporuke gasa Holandiji, pokrenuta istraga o smrti francuskog novinara u Lugansku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2022

-

08:09

RAT U UKRAJINI Gasprom prekida isporuke gasa Holandiji, pokrenuta istraga o smrti francuskog novinara u Lugansku
RAT U UKRAJINI Gasprom prekida isporuke gasa Holandiji, pokrenuta istraga o smrti francuskog novinara u Lugansku - Copyright Profimedia, Tanjug AP/Bernat Armangue, Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 96. dan ruske invazije na Ukrajinu. EU nije uspela da postigne konsenzus o uvođenju šestog paketa snakcija Ruskoj federaciji, a novi pokušaj zakazan je za ponedeljak na samitu lidera EU na kojem bi trebalo da ponovo da se raspravlja o embargu na rusku naftu i planovima za smanjenje zavisnosti od ruske energije. Nemački ministar ekonomije Robert Habek izrazio je bojazan da jedinstvo Evropske unije "počinje da se raspada". S druge strane, Kaluš orkestar prodao je trofej koji je kao predstavnik Ukrajine osvojio pobedom na ovogodišnjoj Evroviziji, na dobrotvornoj aukciji za 900.000 dolara, a novac će biti iskorišćen za kupovinu tri drona za oružane snage Ukrajine.

Ključni događaji:

  • EU bez dogovora o embargu, u ponedeljak nastavak pregovora
  • Teške borbe u Severodonjecku, poginule dve osobe
  • Lavrov: Putin spreman na razgovore sa Zapadom 
  • Kaluš orkestar prodao evrovizijski trofej i novac namenio oružanim snagama Ukrajine
  • Zelenski posetio trupe na linijama fronta u Harkovu
  • Nemački ministar ekonomije o sankcijama Rusiji: Jedinstvo EU počinje da se raspada

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.55 Mišel: Brisel postigao dogovor o zabrani izvoza ruske nafte u EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je da je Brisel postigao dogovor o zabrani izvoza ruske nafte u EU. Mišel je ovu vest potvrdio nešto pre ponoći na Tviteru.

"Ovo odmah pokriva više od dve trećine izvoza nafte iz Rusije, smanjujući ogroman izvor finansiranja za njenu ratnu mašinu i predstavlja maksimalan pritisak da Rusiju da okonča rat", napisao je Mišel.

On dodaje da šesti paket EU sankcija uključuje i ukidanje swift transakcija sa najvećom ruskom bankom - Sberbankom, zabranu emitovanja programa još tri medija u državnom ruskom vlasništvu i sankcionisanje osoba odgovornih za ratne zločine u Ukrajini.

22.16 Nova ambasadorka SAD u Ukrajini stigla u Kijev

Nova ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink stigla je u Kijev, saopštila je danas ambasada SAD.U saopštenju se navodi da je ambasadorka stigla u glavni grad Ukrjaine 29. maja.

Podseća se da je predsednik SAD Džozef Bajden imenovao Brink za ambasadora u Kjevu 25. aprila, a da je Senat njegov predlog jednoglasno potvrdio 18. maja, prenose RIA Novosti. SAD nemaju ambasadora u Ukrajini od 2019. godine, kada je bivši predsednik Donald Tramp otpustio Mari Jovanović.

AP Photo/Mariam Zuhaib, File

 

21.10 Erdogan Zelenskom: Stvoriti bezbedan morski put za UKR robu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru da pridaje važnost projektu stvaranja bezbednog morskog puta za izvoz ukrajinske poljoprivredne robe, saopštio je Erdoganov kabinet. On je dodao da u principu pozdravlja ideju da Istanbul postane sedište "posmatračkog mehanizma" između Moskve, Kijeva i Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters.

20.45 Holandija od sutra ne dobija gas iz Rusije

 
GasTera neće dobijati gas od ruskog Gasproma od 31. maja nakon što je odbio da pristane na zahteve Moskve za plaćanje u rubljama, saopštila je danas holandska kompanija. GasTera, koja kupuje i trguje gasom u ime holandske vlade, saopštila je da je ugovorila na drugom mestu dve milijarde kubnih metara gasa koje je očekivala da će dobiti od Gasproma do oktobra, preneo je Rojters

20.30 Pariz zahteva istragu o smrti francuskog novinara u Ukrajini 

Francuska ministarka spoljnih Katrin Kolona zatražila je istragu o smrti francuskog novinara Frederika Leklera Imofa u Ukrajini. Ranije danas je regionalni guverner Sergej Gajdaj objavio da su napori da se evakuišu civili iz Luganska u istočnoj Ukrajini obustavljeni nakon što je ubijen francuski novinar koji se nalazio u oklopnom vozilu pogođenom gelerima iz ruske granate.

19.25 Mišel uverio Zelenskog da će EU nastaviti da pomaže Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uverio je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da će EU nastaviti da jača sposobnost te zemlje da se brani, kao i da pomaže u njenom oporavku.

"Zahvalio sam ukrajinskom predsedniku Zelenskom na njegovom iskrenom pozivu članicama Evropskog saveta. Povećaćemo vašu likvidnost i pomoći u obnavljanju Ukrajine. Nastavićemo da jačamo vašu sposobnost da branite svoj narod i svoju zemlju", napisao je na Tviteru Mišel, a prenosi Interfaks Ukrajina.

18.40 Kuleba: Zasitili smo se posebnih rešenja za integraciju u EU

Ukrajina se zasitila "posebnih rešenja" i odvojenih modela za integraciju u Evropsku uniju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Dmitro Kuleba.

"Potrebna nam je jasna pravna potvrda da je Ukrajina deo projekta evropskih integracija, a takva potvrda bi bila davanje statusa kandidata", poručio je Kuleba nakon sastanka sa francuskom koleginicom Katrin Kolona u Kijevu, preneo je Rojters.

18.01 Borba za Severodnjeck se rasplamsava: Grad na meti ruskih napada, ukrajinske snage moraju da donesu ključnu odluku 

Ulične borbe, bombardovanja, nestanak struje, strah i skrivanja u skloniština - tako prema rečima ukrajinskih zvaničnika izgleda Severodnjeck, grad u Luganskoj oblasti koji je je postao centar ruske ofanzive u Donbasu. Da se borbe za Severodnjeck intenziviraju potvrdio je i guverner Luganska Serhij Gajdaj, koji je za ukrajinsku državnu televiziju rekao da ruske snage polako prilaze centralnim delovima ovog grada, preneo je Rojters. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

Profimedia/AP Photo/Leo Correa

 

17.04 Erdogan rekao Putinu da mir mora biti uspostavljen što pre

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da je Ankara spremna da preuzme ulogu u "posmatračkom mehanizmu" između Moskve, Kijeva i Ujedinjenih nacija, ako se postigne dogovor o tome. Erdogan je rekao Putinu da mir mora biti uspostavljen što je pre moguće i da moraju biti preduzeti koraci za izgradnju poverenja, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Turske, preneo je Rojters.

 

AP/Lefteris Pitarakis

 

15.20 Kijev: Ruske snage se pregrupišu na istoku Ukrajine

Ruske snage se pregrupišu kako bi nastavile ofanzivu u pravcu regiona Slavjanska u istočnoj Ukrajini, a istovremeno nastavljaju napore da opkole Severodonjeck, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

On je dodao je da su ukrajinske snage imale određeni uspeh u napredovanju ka priobalnim oblastima gde su ruske snage zauzele odbrambene pozicije, prenosi Rojters.

"U Slavjansku, neprijatelj se pregrupiše kako bi nastavio napade u pravcu Izjum-Barvinkove i Izjum-Slovjansk", rekao je Motuzjanik na brifingu za novinare.

Najintenzivnije borbe vođene su u blizini Severodonjecka, poslednjeg velikog uporišta ukrajinskih snaga u Luganskoj oblasti u Donbasu.

Motuzjanik je rekao da ukrajinske trupe čine sve što mogu da spreče ruske snage da potpuno opkole grad čije bi osvajanje pomoglo Moskvi da učvrsti kontrolu nad Donbasom koji velikim delom već kontrolišu proruski separatisti.

14.59 Gajdaj: Obustavljena evakuacija civila iz Luganska, ubijen novinar

Napori da se evakuišu civili iz Luganska u istočnoj Ukrajini obustavljeni su danas nakon što je ubijen francuski novinar koji se nalazio u oklopnom vozilu pogođenom gelerima iz ruske granate, izjavio je regionalni guverner Sergej Gajdaj. Gajdaj je na Telegramu objavio da je geler probio oklop vozila i usmrtio francuskog novinara koji je bio u njemu, prenosi agencija Rojters.

On je u objavi priložio fotografiju sa novinarske akreditacije francuskog novinara. 

14.00 Stoltenberg: NATO podržava Ukrajinu u samoodbrani

Na obeležavanju 40. godišnjice pristupanja Španije NATO generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg potvrdio je da savez pruža ključnu podršku Ukrajini da ostvari svoje "pravo na samoodbranu, sadržano u povelji UN".

Stoltenberg je u Madridu poručio da je NATO spreman da brani svaki pedalj savezničke teritorije od bilo koje pretnje iz bilo kog pravca, prenosi Rojters.

13.45 Kalas: Verovatno bez sporazuma EU o novim sankcijama Rusiji

Zemlje članice EU verovatno neće postići potpuni dogovor o novim sankcijama Rusiji na današnjem samitu, izjavila je premijerka Estonije Kaja Kalas nekoliko sati pre početka sastanka.

"Mislim da danas nećemo postić dogovor", rekla je Kalasova i dodala da je verovatnije da će dogovor biti postignut na sledećem, junskom samitu, prenosi Rojters.

13.07 Putin i Erdogan danas razgovaraju telefonom

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zakazali su za danas telefonski razgovor bez učešća treće strane, potvrdio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Putin danas planira da obavi dva međunarodna telefonska razgovora od kojih jedan sa Erdoganom, rekao je Peskov, prenosi TAS S.

12.22 Severodonjeck bez struje i komunikacija, vode se ulične borbe

Gradonačelnik ukrajinskog grada Severodonjecka Oleksandr Strijuk, koji je trenutno u epicentru sukoba sa ruskom vojskom, rekao je za AP da taj grad nema struju, da su komunikacije prekinute i da se vode ulične borbe. "Ruske trupe su se probile još nekoliko blokova ka centru grada. Nemamo struju, komunikacije su u prekidu. Grad je totalno uništen", rekao je Strijuk.

On je naveo da se na ulicama vode žestoke borbe, ali i da ukrajinska vojska pokušava da odbije napad. Strijuk je kazao da je 12.000-13.000 civila ostalo u gradu i da se kriju u podrumima i bunkerima, kako bi odoleli "besomučnom ruskom bombardovanju".

"Broj žrtava raste svakoga sata, ali ne možemo da izbrojimo mrtve i ranjene, baš zbog uličnih borbi", kazao je on.

12.12 Sančez: NATO podrška Ukrajini neraskidiva

Podrška NATO Ukrajini je neraskidiva i ruski predsednik Vladimir Putin neće postići svoje ciljeve u Ukrajini koju je Rusija napala 24. februara, izjavio je danas španski premijer Pedro Sančez. "Odlučna podrška Ukrajini je jedini način da se osigura da Evropa i svet koji smo izgradili imaju izvesnu budućnost", rekao je Sančez na događaju povodom obeležavanja 40. godišnjice od ulaska Španije u NATO, prenosi Rojters.

12.09 Peskov: Ukrajinski napadi na obdaništa i civilnu infrastrukturu nečuveni

Ukrajinski napadi na civilnu infrastrukturu, uključujući i zgrade u kojima su obdaništa, apsolutno su nečuveni, i to je upravo tip akcija koji ruska vojska želi da istrebi, rekao je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov, odgovarajuhi na pitanje za napad u Melitopolju. "Napad na civilnu infrastrukturu, uključujući i obdaništa, to je nečuveno. Naša vojska se bori upravo protiv ovakvih stvari. Zato žele da totalno istrebe takve vrste akcija", kazao je Peskov, prenosi TAS S.

12.00 Porošenko iz trećeg puta uspeo da uđe u Poljsku

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko uspeo je iz trećeg pokušaja da pređe granicu sa Poljskom, javlja ukrajinska "Pravda". Porošenko je otputovao na kongres i samit Evropske narodne partije u Roterdam, a prethodna dva puta je sprečen da napusti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku NATO u Litvaniji, saopštila je parlamentarna frakcija njegove stranke.

11.22 DNR: Šetoro poginulih u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju Donjecka na istoku Ukrajine porastao je na šest, dok je 14 ljudi ranjeno, saopšteno je danas iz štaba teritorijalne odbrane DNR. "U granatiranju ukrajinskih oružanih snaga poginulo je šest osoba, a 14 ih je povređeno", saopštio je štab teritorijalne odbrane, prenosi TAS S.

Associated Press • Euronews Serbia

11.00 Lavrov odbacio glasine o Putinovom zdravstvenom stanju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je glasine da se zdravstveno stanje predsednika Rusije Vladimira Putina pogoršava. "Predsednik Putin se pojavljuje u javnosti svakodnevno. Možete ga videti na televiziji, čitati njegove izjave, slušati njegove govore. Ne smatram da bi razumna osoba mogla da sumnja na bilo kakvu bolest kod Putina", kazao je Lavrov, preneo je TAS S.

10.32 Rusija granatirala hangar u brodogradilištu u Mikolajevu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su njene snage napale brodogradilište u gradu Mikolajevu na jugu Ukrajine. Ruska artiljerija je granatirala hangar Okean u mikolajevskom brodogradilištu i uništila vozila i drugu opremu, saopštilo je ministarstvo, ali Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izveštaj.

09.16 Jaka eksplozija u centru Melitopolja, povređene tri osobe

U centru Melitopolja, na jugu Ukrajine, koji se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, odjeknula je danas jaka eksplozija, objavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. On je Telegramu napisao da je centar grada ispunjen oblacima crnog dima, ali nije naveo da li ima povređenih niti šta je izazvalo eksploziju. Rogov je ocenio da je eksplozija teroristički napad, a prema njegovoj tvrdnji, za nju je odgovoran Kijev. Melitopolj se nalazi na jugu Ukrajine, a nalazi se pod kontrolom ruskih snaga.

08.42 Šefica francuske diplomatije danas u Kijevu

Ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona sastaće se danas u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kako bi izrazila solidarnost Pariza sa Ukrajinom i kako bi dala još podrške toj zemlji, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova. Njen put u Ukrajinu dolazi usled kritika pojedinih diplomata i političkih analitičara koji kažu da Francuska ne radi dovoljno da podrži Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije, preneo je Rojters.

08.10 U toku teške borbe za Severodonjeck i Lisičansk

Načelnik Luganske vojne administracije Sergej Gajdaj objavio je na svom Telegramu da su Rusi uspeli da uđu u predgrađe Severodonjecka, kao i da se borbe vode van grada. U raketnom udaru u ovom gradu poginule su dve osobe, dok je petoro povređeno. Prema njegovim rečima, ruske snage pokušavaju da izvrše invaziju na severoistočnu i jugoistočnu periferiju grada. Osim toga, teške borbe vode se i za Lisičansk. Dodaje da su ruske trupe napale grad svim oružjem, uz podršku iz vazduha i ušle u njegove jugoistočne i severoistočne delove.

7.45 Zelenski tvrdi da je uništena ključna infrastruktura u Severodonjecku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je u ruskom granatiranju uništena celokupna ključna infrastruktura u gradu Severodonjecku u Luganskoj oblasti. Zelenski tvrdi da je zauzimanje tog grada "glavni cilj" Rusije, prenosi Rojters. 

7.31 EU bez dogovora o naftnom embargu

Vlade država članica EU nisu uspele da postignu sporazum o embargu na rusku naftu, ali će u ponedeljak nastaviti pregovore, javlja Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU. Predlog, o kojem trenutno raspravljaju članica EU, predviđa zabranu isporuke ruske nafte u EU morskim putem do kraja godine, ali i izuzeće za naftu koja se isporučuje preko naftovoda Družba, kojim se snadbevaju Mađarska, Slovačka i Češka. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

7.22 Harkov: Nekoliko eksplozija posle posete Zelenskog

Nekoliko eksplozija čulo se u ukrajinskom gradu Harkovu, nekoliko sati posle posete vojnicima predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji se danas prvi put pojavio van Kijevske oblasti od početka ruskog napada. Veliki oblak tamnog dima mogao se videti kako se diže na severoistoku u centru grada, preneo je Rojters.

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

7.14 Kaluš orkestar prodao evrovizijski trofej i novac namenio za kupovinu tri drona

Bend Kaluš orkestar prodao je trofej koji je kao predstavnik Ukrajine osvojio pobedom na ovogodišnjoj Evroviziji, na dobrotvornoj aukciji za 900.000 dolara, a novac će biti iskorišćen za kupovinu tri drona za Oružane snage Ukrajine.

Komentari (0)

Evropa