Evropa

Borba za Severodnjeck se rasplamsava: Grad na meti ruskih napada, ukrajinske snage moraju da donesu ključnu odluku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2022

-

17:31

Borba za Severodnjeck se rasplamsava: Grad na meti ruskih napada, ukrajinske snage moraju da donesu ključnu odluku
Borba za Severodnjeck se rasplamsava: Grad na meti ruskih napada, ukrajinske snage moraju da donesu ključnu odluku - Copyright Profimedia/AP Photo/Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Ulične borbe, bombardovanja, nestanak struje, strah i skrivanja u skloniština - tako prema rečima ukrajinskih zvaničnika izgleda Severodnjeck, grad u Luganskoj oblasti koji je je postao centar ruske ofanzive u Donbasu. 

Da se borbe za Severodnjeck intenziviraju potvrdio je i guverner Luganska Serhij Gajdaj, koji je za ukrajinsku državnu televiziju rekao da ruske snage polako prilaze centralnim delovima ovog grada, preneo je Rojters.

On je nešto ranije naveo i da su ruske trupe napale grad svim oružjem i uz podršku iz vazduha ušle u njegove jugoistočne i severoistočne delove. Gajdaj je naveo i da su u poslednjem granatiranju Severodonjecka poginula dva civila, a da ih je petoro ranjeno.

profimedia

 

Uz to, gradonačelnik Oleksandr Strijuk je za AP rekao da u gradu sada nema struje, kao i da su kompletne komunikacije prekinute dok se uveliko vode ulične borbe.

"Ruske trupe su se probile još nekoliko blokova ka centru grada. Nemamo struju, komunikacije su u prekidu. Grad je totalno uništen", rekao je Strijuk. On je naveo i da se na ulicama vode žestoke borbe, ali i da ukrajinska vojska i dalje pokušava da odbije napad. Naveo je i da, dok rat na ulicama besni, oko 12.000 do 13.000 civila se još uvek nalazi u gradu i da se kriju u podrumima ili skloništima.

"Broj žrtava raste svakoga sata. Ne možemo da izbrojimo mrtve i ranjene, baš zbog uličnih borbi", kazao je on

Ukrajinske vlasti opisale su da uslovi u ovom gradu sada podsećaju na Marijupolj, južni lučki grad koji je pao 20. maja, posle skoro tri meseca nemilosrdnog napada, piše Gardijan. Do intezivnijih borbi došlo je kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio svoje vojne trupe na linijama fronta u severoistočnom regionu Harkova.

Zelenski je izjavio tokom vikenda i da je u poslednjem ruskom granatiranju uništena celokupna ključna infrastruktura Severodonjecka. Ukrajinski predsednik takođe tvrdi da je zauzimanje ovog grada zapravo "glavni cilj" Rusije, prenosi Rojters, ali i da se već osećaju velike posledice ratnih okršaja.

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

"Kao posledica ruskih napada na Severodonjeck, sva ključna infrastruktura grada je uništena...", rekao je Zelenski.

Inače, Rusija je pored Severodonjecka, pojačala napore da zauzme i susedni grad Lisičansk, piše Gardijan

"Ključna odluka pred ukrajinskim snagama"

Vojni analitičar Majkl Klark rekao je za BBC da su Rusi uložili sve snage u ofanzivu u Lugansku, naročito na Severodnjeck. Kako navodi, pred Ukrajinom je ključna odluka da li će pokušati da spasu grad, za koji je ocenio da će uskoro biti orkužen sa svih strana, ili će da povuče snage na bezbednije položaje.

"Izgleda da žele da se bore", rekaoje i dodao da se bitka vodi oko reke. "Zapadno od reke Ukrajinci imaju oko četiri brigade. Rusi pokušavaju da dođu iza njih. Ako uspeju, to će biti ozbiljan problem", naveo je. 

On je ocenio da te četiri brigade mogu da obezbede snabdevanje grada.

Severodonjeck je najveći grad u Luganskoj oblasti koji je pod ukrajinskom kontrolom. Ruska vojska je zauzela sela i manje gradove, ali to je do sada ipak ostalo dobro branjeno područje jer se tu borbe vode još od 2014. godine.

Kako piše BBC, ako bi Putin uspeo da zauzme ceo region Luganska, i da uradi nešto slično u Donejcku, on bi mogao to Rusima da predstavi kao pobedu. Dodaje se da to ne bi bila pobeda kakva se očekivala kada je pokrenuo invaziju, ali da bi ipak bilo nešto.

Svoja zapažanja o tome šta se trenutno dešava na frontu u Donbasu i kako bi situacija mogla dalje da se razvija izneo je nedavno Mihael Kofman, programski direktor Ruskih studija u Centru za mornaričke analize.

On navodi da je u početku cilj ruske invazije bio da pritisnu gradove Slavjansk i Kramatorsk, i to iz pravca Izjuma, kao i da istovremeno okruže Severodonjeck. Na taj način bi te oblasti bile odvojene jedna od druge. Kako Kofman ocenjuje, to ne bi bio veliki zahvat u Donbasu, ali je ipak ambiciozan pokušaj. 

Međutim, nakon blokade južno od Izjuma, težište ofanzive je prebačeno na Severodnjeck. Zapadni vojni analitičari smatraju da će ruska vojska, ukoliko branioci izdrže napade, postati demotivisana.

Dopisnik BBC-ja iz Ukrajine je ocenio da, kao i kod bitke za Marijupolj, kod Severodonjecka nije samo pitanje ko će kontrolisati grad kada oružje utihne, već koja će cena morati da se plati za pobedu. 

Komentari (0)

Evropa