Evropa

Bugarski premijer očekuje da EU usvoji embargo na rusku naftu

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2022

-

14:40

Bugarski premijer očekuje da EU usvoji embargo na rusku naftu
Kiril Petkov - Copyright Tanjug/AP/(Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje članice Evropske unije trebalo bi da budu u stanju da postignu danas sporazum o zabrani uvoza ruske nafte, uz određena uslovljavanja. izjavio je bugarski premijer Kiril Petkov nekoliko sati uoči početka samita lidera EU.

"Mislim da će predlog biti usvojen uz izvesne ustupke, odnosno odstupanja za neke zemlje“, rekao je Petkov o evropskim planovima za uvođenje embarga na uvoz ruske nafte u okviru šestog paketa sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu, prenosi Rojters.

On je dodao da bi "generalno gledano, odluka trebalo da bude doneta, što će zavisiti od nekih pojedinačnih karakteristika i kriterijuma koje bi države članice mogle da imaju".

Lideri EU 27 na današnjem sastanku u Briselu pokušaće da postignu politički dogovor o embargu na rusku naftu, najavljeno je iz diplomatskih izvora Unije.

Nakon što ambasadori EU nisu ni jutros uspeli da postignu konsenzus o šestom paketu sankcija, pri čemu je glavni ”kamen spoticanja” bio dogovor o embargu na uvoz ruske nafte, neimenovani EU zvaničnik je dva sata pred početak samita najavio da će lideri ipak razgovarati o embargu koji bi trebalo da se odnosi na ”uvoz nafte u EU morskim putem”, a koji pokriva dve trećine ukupnog uvoza ruske nafte iz Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa